Trwa ładowanie...
d5r48s9
20-10-2021 09:45

Pappardelle z cavolo nero i burratą

Przepis

Cavolo nero, nazywana czarną kapustą lub toskańskim jarmużem, sprawia, że sos do makaronu będzie zdrowy i pełen witamin oraz żelaza. Kremowa burrata doskonale komponuje się ze smakiem cavolo nero – dzięki temu połączeniu danie jest naprawdę wyjątkowe.

d5r48s9
Oceń jako pierwszy:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe, fot: INDIA HOBSON/HAARKON
Składniki
  • 400 g jajecznego makaronu pappardelle
  • 1 mała główka czosnku
  • 150 g cavolo nero (ok. 10 liści)
  • sok z ½ małej cytryny
  • 100 ml / 7 łyżek oliwy, dodatkowo do skropienia
  • 20 g parmezanu lub pecorino, startego
  • 2 kulki burraty, przedzielone na pół
Przepis
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przekrój główkę czosnku na wysokości 1 cm od góry tak, żeby ząbki były widoczne. Szczelnie zawiń główkę w folię aluminiową i piecz 25 minut, aż czosnek zrobi się miękki.
  • Usuń i wyrzuć twarde łodygi cavolo nero i umyj liście w zimnej wodzie. Zagotuj wodę w dużym garnku, następnie dodaj sól. Blanszuj liście 30 sekund i po tym czasie od razu przełóż je do miski z zimną wodą (dzięki temu zachowają zielony kolor). Odstaw garnek z osoloną wodą – przyda się do gotowania makaronu.
  • Wyciśnij z liści cavolo nero tyle wody, ile się da. Przełóż je do robota kuchennego lub blendera. Dodaj sok z cytryny. Wyciśnij upieczone ząbki czosnku z łupinek i dorzuć do blendera. Zacznij miksować składniki ze sobą, powoli wlewając oliwę. Na końcu wsyp parmezan.
  • Ponownie zagotuj osoloną wodę i 1½–2 minuty gotuj pappardelle. Gdy makaron się gotuje, przelej sos z cavolo nero do dużego rondla i podgrzewaj na małym ogniu. Kiedy makaron jest gotowy, dodaj go do sosu, dolewając chochlę (lub dwie) wody, w której się gotował. Połącz wszystkie składniki, używając szczypców lub potrząsając rondlem. Sprawdź, czy danie jest odpowiednio doprawione – na pewno przyda się sól. Być może będzie trzeba rozrzedzić sos kolejną porcją wody.
  • Nałóż makaron do misek. Na każdej porcji połóż połówkę burraty, skrop oliwą i posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem.

WERSJA WEGAŃSKA

  • Zamiast jajecznego pappardelle użyj makaronu chitarra przygotowanego z wegańskiego ciasta.
  • Dodaj 20 g płatków drożdżowych zamiast parmezanu. Burratę zastąp pangrattato.

Przepis pochodzi z książki Mateo Zielonki „PASTAMAN. Sztuka robienia makaronu krok po kroku”

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d5r48s9
d5r48s9
d5r48s9
Więcej tematów
d5r48s9

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj