Pappardelle z cavolo nero i burratą
Cavolo nero, nazywana czarną kapustą lub toskańskim jarmużem, sprawia, że sos do makaronu będzie zdrowy i pełen witamin oraz żelaza. Kremowa burrata doskonale komponuje się ze smakiem cavolo nero – dzięki temu połączeniu danie jest naprawdę wyjątkowe.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przekrój główkę czosnku na wysokości 1 cm od góry tak, żeby ząbki były widoczne. Szczelnie zawiń główkę w folię aluminiową i piecz 25 minut, aż czosnek zrobi się miękki.
- Usuń i wyrzuć twarde łodygi cavolo nero i umyj liście w zimnej wodzie. Zagotuj wodę w dużym garnku, następnie dodaj sól. Blanszuj liście 30 sekund i po tym czasie od razu przełóż je do miski z zimną wodą (dzięki temu zachowają zielony kolor). Odstaw garnek z osoloną wodą – przyda się do gotowania makaronu.
- Wyciśnij z liści cavolo nero tyle wody, ile się da. Przełóż je do robota kuchennego lub blendera. Dodaj sok z cytryny. Wyciśnij upieczone ząbki czosnku z łupinek i dorzuć do blendera. Zacznij miksować składniki ze sobą, powoli wlewając oliwę. Na końcu wsyp parmezan.
- Ponownie zagotuj osoloną wodę i 1½–2 minuty gotuj pappardelle. Gdy makaron się gotuje, przelej sos z cavolo nero do dużego rondla i podgrzewaj na małym ogniu. Kiedy makaron jest gotowy, dodaj go do sosu, dolewając chochlę (lub dwie) wody, w której się gotował. Połącz wszystkie składniki, używając szczypców lub potrząsając rondlem. Sprawdź, czy danie jest odpowiednio doprawione – na pewno przyda się sól. Być może będzie trzeba rozrzedzić sos kolejną porcją wody.
- Nałóż makaron do misek. Na każdej porcji połóż połówkę burraty, skrop oliwą i posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem.
WERSJA WEGAŃSKA
- Zamiast jajecznego pappardelle użyj makaronu chitarra przygotowanego z wegańskiego ciasta.
- Dodaj 20 g płatków drożdżowych zamiast parmezanu. Burratę zastąp pangrattato.
Przepis pochodzi z książki Mateo Zielonki „PASTAMAN. Sztuka robienia makaronu krok po kroku”
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Podziel się opinią
Komentarze