Płatki pełne zdrowia
Płatki owsiane należą do grupy produktów, które ze względu na znajdujące się w ich składzie węglowodany złożone są wolno trawione, a tym samym sycą na dłużej. Odpowiada za to również błonnik, który dodatkowo dba o prawidłową perystaltykę jelit i niweluje niektóre dolegliwości układu pokarmowego, np. zaparcia. Z kolei beta-glukany zawarte w tych płatkach przy dłuższym spożywaniu wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu. Specjaliści ds. żywienia zachwalają bazę do owsianki jako doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a tym samym opóźniają procesy starzenia się komórek. Optymalna porcja tego produktu to 50 g dziennie. Najlepiej wybierać płatki owsiane górskie. Kupując tzw. płatki błyskawiczne, należy upewnić się, czy nie mają w składzie zbędnego cukru, dodawanego przez producentów.