Owsianka - pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie
W nawet najbardziej zabiegany poranek warto zjeść pełnowartościowe śniadanie. Nie tylko zadba o nasz dobry nastrój, ale zapewni prawidłowy metabolizm i dostarczy organizmowi niezbędnych składników. Nie każdy z nas ma czas na gotowanie jaglanki z migdałami czy przygotowanie pełnoziarnistych tostów ze świeżym hummusem domowej roboty. Jednak nawet największy leniuch w kuchni i zapracowana osoba znajdzie chwilę na... owsiankę. Ta śniadaniowa propozycja z odpowiednimi dodatkami będzie nie tylko zdrowa, ale i naprawdę pyszna. Oto kilka podpowiedzi, jak ją można zaserwować.
Pożywna i smaczna
W nawet najbardziej zabiegany poranek warto zjeść pełnowartościowe śniadanie. Nie tylko zadba o nasz dobry nastrój, ale zapewni prawidłowy metabolizm i dostarczy organizmowi niezbędnych składników. Nie każdy z nas ma czas na gotowanie jaglanki z migdałami czy przygotowanie pełnoziarnistych tostów ze świeżym hummusem domowej roboty. Jednak nawet największy leniuch w kuchni i zapracowana osoba znajdzie chwilę na... owsiankę. Ta śniadaniowa propozycja z odpowiednimi dodatkami będzie nie tylko zdrowa, ale i naprawdę pyszna. Oto kilka podpowiedzi, jak ją można zaserwować.
Płatki pełne zdrowia
Płatki owsiane należą do grupy produktów, które ze względu na znajdujące się w ich składzie węglowodany złożone są wolno trawione, a tym samym sycą na dłużej. Odpowiada za to również błonnik, który dodatkowo dba o prawidłową perystaltykę jelit i niweluje niektóre dolegliwości układu pokarmowego, np. zaparcia. Z kolei beta-glukany zawarte w tych płatkach przy dłuższym spożywaniu wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu. Specjaliści ds. żywienia zachwalają bazę do owsianki jako doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a tym samym opóźniają procesy starzenia się komórek. Optymalna porcja tego produktu to 50 g dziennie. Najlepiej wybierać płatki owsiane górskie. Kupując tzw. płatki błyskawiczne, należy upewnić się, czy nie mają w składzie zbędnego cukru, dodawanego przez producentów.
Owsianka bananowo-kokosowa
Składniki: 50 g naturalnych płatków owianych, 145 ml mleka kokosowego, 1 duży banan pokrojony w plasterki, 1 łyżka wiórków kokosowych, 1-2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka płynnego miodu.
Przygotowanie: wszystkie składniki oprócz miodu połączyć w miseczce i wstawić do lodówki. Tuż przed spożyciem podgrzać całość w mikrofalówce lub garnuszku, doprawić miodem i opcjonalnie posypać dodatkową łyżeczką cynamonu dla podbicia smaku.
Owsianka waniliowa z owocami
Składniki: 50 g naturalnych płatków owianych, 145 ml mleka sojowego naturalnego lub waniliowego, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 łyżeczki płatków migdałowych, 3 łyżki borówek, kilka truskawek lub innych owoców (mogą być rozmrożone).
Przygotowanie: płatki zalać mlekiem, dodać ekstrakt. Wymieszać i wstawić do lodówki na min. godzinę. Przed spożyciem podgrzać w garnuszku lub w mikrofalówce, posypać płatkami migdałów i dodać owoce. Jeśli owsianka jest za mało słodka, można dodać do niej odrobiny stewii.
Owsianka z granatem
Składniki: 50 g naturalnych płatków owianych, 145 ml mleka, 1 mały banan, 1/4 szklanki nasion granatu, 1/2 łyżki pestek dyni, 3 posiekane orzechy pekan.
Przygotowanie: płatki zalać mlekiem, dodać pokrojonego lub rozgniecionego banana. Wymieszać i wstawić do lodówki na min. godzinę. Przed spożyciem podgrzać w garnuszku lub w mikrofalówce, posypać granatem, dodać pestki dyni i orzechy.
Owsianka jabłkowo-cynamonowa
Składniki: 50 g naturalnych płatków owianych, 145 ml mleka sojowego naturalnego, 1 łyżeczka nasion chia, 1 małe jabłko, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego.
Przygotowanie: płatki zalać mlekiem, dodać ekstrakt, pokrojone w kostkę jabłko, chia, gałkę, cynamonem. Wymieszać i wstawić do lodówki na min. godzinę. Przed spożyciem podgrzać w garnuszku lub w mikrofalówce, można dodatkowo doprawić cynamonem.
Owsianka czekoladowa z owocami
Składniki: 50 g naturalnych płatków owianych, 145 ml mleka sojowego naturalnego, kilka borówek, 1 mała gruszka, łyżeczka cynamonu, 1 łyżka prawdziwego kakao, 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego.
Przygotowanie: płatki zalać mlekiem, dodać ekstrakt, pokrojoną w kostkę gruszkę, borówki, kakao i cynamon. Wymieszać i wstawić do lodówki na min. godzinę. Przed spożyciem podgrzać w garnuszku lub w mikrofalówce, można dodatkowo doprawić cynamonem.
Magdalena Pomorska/WP Kuchnia