Owsianka - pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie

W nawet najbardziej zabiegany poranek warto zjeść pełnowartościowe śniadanie. Nie tylko zadba o nasz dobry nastrój, ale zapewni prawidłowy metabolizm i dostarczy organizmowi niezbędnych składników. Nie każdy z nas ma czas na gotowanie jaglanki z migdałami czy przygotowanie pełnoziarnistych tostów ze świeżym hummusem domowej roboty. Jednak nawet największy leniuch w kuchni i zapracowana osoba znajdzie chwilę na... owsiankę. Ta śniadaniowa propozycja z odpowiednimi dodatkami będzie nie tylko zdrowa, ale i naprawdę pyszna. Oto kilka podpowiedzi, jak ją można zaserwować.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Pożywna i smaczna

Obraz
© 123RF.COM

W nawet najbardziej zabiegany poranek warto zjeść pełnowartościowe śniadanie. Nie tylko zadba o nasz dobry nastrój, ale zapewni prawidłowy metabolizm i dostarczy organizmowi niezbędnych składników. Nie każdy z nas ma czas na gotowanie jaglanki z migdałami czy przygotowanie pełnoziarnistych tostów ze świeżym hummusem domowej roboty. Jednak nawet największy leniuch w kuchni i zapracowana osoba znajdzie chwilę na... owsiankę. Ta śniadaniowa propozycja z odpowiednimi dodatkami będzie nie tylko zdrowa, ale i naprawdę pyszna. Oto kilka podpowiedzi, jak ją można zaserwować.

/ 7Płatki pełne zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Płatki owsiane należą do grupy produktów, które ze względu na znajdujące się w ich składzie węglowodany złożone są wolno trawione, a tym samym sycą na dłużej. Odpowiada za to również błonnik, który dodatkowo dba o prawidłową perystaltykę jelit i niweluje niektóre dolegliwości układu pokarmowego, np. zaparcia. Z kolei beta-glukany zawarte w tych płatkach przy dłuższym spożywaniu wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu. Specjaliści ds. żywienia zachwalają bazę do owsianki jako doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a tym samym opóźniają procesy starzenia się komórek. Optymalna porcja tego produktu to 50 g dziennie. Najlepiej wybierać płatki owsiane górskie. Kupując tzw. płatki błyskawiczne, należy upewnić się, czy nie mają w składzie zbędnego cukru, dodawanego przez producentów.

/ 7Owsianka bananowo-kokosowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 50 g naturalnych płatków owianych, 145 ml mleka kokosowego, 1 duży banan pokrojony w plasterki, 1 łyżka wiórków kokosowych, 1-2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka płynnego miodu.

Przygotowanie: wszystkie składniki oprócz miodu połączyć w miseczce i wstawić do lodówki. Tuż przed spożyciem podgrzać całość w mikrofalówce lub garnuszku, doprawić miodem i opcjonalnie posypać dodatkową łyżeczką cynamonu dla podbicia smaku.

/ 7Owsianka waniliowa z owocami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 50 g naturalnych płatków owianych, 145 ml mleka sojowego naturalnego lub waniliowego, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 łyżeczki płatków migdałowych, 3 łyżki borówek, kilka truskawek lub innych owoców (mogą być rozmrożone).

Przygotowanie: płatki zalać mlekiem, dodać ekstrakt. Wymieszać i wstawić do lodówki na min. godzinę. Przed spożyciem podgrzać w garnuszku lub w mikrofalówce, posypać płatkami migdałów i dodać owoce. Jeśli owsianka jest za mało słodka, można dodać do niej odrobiny stewii.

/ 7Owsianka z granatem

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 50 g naturalnych płatków owianych, 145 ml mleka, 1 mały banan, 1/4 szklanki nasion granatu, 1/2 łyżki pestek dyni, 3 posiekane orzechy pekan.

Przygotowanie: płatki zalać mlekiem, dodać pokrojonego lub rozgniecionego banana. Wymieszać i wstawić do lodówki na min. godzinę. Przed spożyciem podgrzać w garnuszku lub w mikrofalówce, posypać granatem, dodać pestki dyni i orzechy.

/ 7Owsianka jabłkowo-cynamonowa

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 50 g naturalnych płatków owianych, 145 ml mleka sojowego naturalnego, 1 łyżeczka nasion chia, 1 małe jabłko, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego.

Przygotowanie: płatki zalać mlekiem, dodać ekstrakt, pokrojone w kostkę jabłko, chia, gałkę, cynamonem. Wymieszać i wstawić do lodówki na min. godzinę. Przed spożyciem podgrzać w garnuszku lub w mikrofalówce, można dodatkowo doprawić cynamonem.

/ 7Owsianka czekoladowa z owocami

Obraz

Składniki: 50 g naturalnych płatków owianych, 145 ml mleka sojowego naturalnego, kilka borówek, 1 mała gruszka, łyżeczka cynamonu, 1 łyżka prawdziwego kakao, 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego.

Przygotowanie: płatki zalać mlekiem, dodać ekstrakt, pokrojoną w kostkę gruszkę, borówki, kakao i cynamon. Wymieszać i wstawić do lodówki na min. godzinę. Przed spożyciem podgrzać w garnuszku lub w mikrofalówce, można dodatkowo doprawić cynamonem.

Magdalena Pomorska/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja