Sorbet rozpieszczający podniebienie
Składniki: dojrzałe mango, ok. 600 g, wyciśnięty sok z połówki cytryny, opcjonalnie 3 łyżki miodu wymieszane w przegotowanej, ostudzonej wodzie.
Przygotowanie:
Mango wraz z sokiem z cytryny (opcjonalnie z wodą z miodem) w miseczce zblenduj na gładką masę, następnie przełóż całość do lodówki, a po 12 godzinach masę możesz przelać do foremek lub włożyć ją w pojemniku do zamrażarki. Aby uniknąć krystalizacji masy, co ok. godzinę zmiksuj całość. Czynność powtórz ok. 5-6 razy.
Wartość odżywcza (z 3 łyżkami miodu): białko: 2,5 g, tłuszcze: 1,1 g, węglowodany: 101,5 g, błonnik: 4,5 g, wartość kaloryczna: 411 kcal.
Wartość odżywcza (bez miodu): białko: 2,3 g, tłuszcze: 1,1 g, węglowodany: 41,9 g, błonnik: 4,5 g, wartość kaloryczna: 168 kcal.