WAŻNE
TERAZ

Jest zgoda na areszt dla Ziobry. Sejm zdecydował

Owocowy zawrót głowy

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Pysznie i zdrowo

Obraz
© iStock.com

Pożywne, słodkie, bogate w witaminy i składniki mineralne, a przy okazji przepyszne. Lato to najlepszy czas, by sięgnąć po owoce i móc cieszyć się ich smakiem. Są smaczne, ale także bardzo zdrowe. Dlaczego warto je jeść? Dużą dawką informacji podzieli się z wami Monika Honory – ekspert ds. żywienia. Oczywiście nie zabraknie również kilku wartych uwagi owocowych deserów. Zapraszamy do lektury.

Owoce, zwłaszcza te spożywane w surowej postaci, zawierają ogromną ilość cennych składników odżywczych, jakimi są np. witaminy A, C, E, K, a także składniki mineralne, np.: potas, magnez, wapń, cynk, selen, dostarczając odpowiednią ich dawkę. Owoce są również cennym źródłem błonnika pokarmowego. Dlaczego? - Błonnik pokarmowy wpływa na regulację pracy naszych jelit. Jego główną rolą jest oczyszczanie wypustek jelitowych, które wpływają zaś na wchłanialność składników z pożywienia. Co się stanie, jeśli wypustki nie zostaną oczyszczone? Otóż gromadzące się przez lata resztki pokarmowe mogą wpłynąć na rozwój stanu zapalnego, który zaś może przyczynić się do powstania wielu chorób. Błonnik ma nieocenioną moc, dlatego powinniśmy zadbać o to, aby nie zabrakło go w naszym jadłospisie. Zalecaną dzienną ilością jest 20 g – podkreśla Monika Honory, ekspert ds. żywienia. A najwięcej błonnika jest w skórce owoców, dlatego warto jeść je w całości.

Zobacz także wideo: Pudding chia i inne zdrowe słodycze. Mniam!

/ 5Jedz i chudnij

Obraz
© iStock.com

Ciekawostką jest, że owoce mogą działać na zasadzie ujemnych kalorii. Co to takiego? Otóż jest to proces powstający w momencie, gdy jemy owoce, których wartość kaloryczna jest mniejsza niż kalorie wydatkowane przez organizm na strawienie tego posiłku. Innymi słowy, jeżeli jemy około 20 kalorii, natomiast nasz organizm, aby spalić ten produkt, potrzebuje 25 kalorii – tak powstaje ujemny bilans energetyczny minus 5. Czyli, zamiast przybierać na wadze, organizm będzie korzystał ze swoich rezerw.
- Owocami, które przyczyniają się do tego zjawiska, są m.in.: jabłka, brzoskwinie czy grejpfruty. Oczywiście oprócz postaci surowej, naturalnej, można je jeść w postaci sorbetów bez dodatku cukru. To bardzo ważne, by nie ingerować w zawartość cukru, ponieważ bilans energetyczny znacznie się podniesie i zamiast ujemnego, uzyskamy dodatni wynik, co przełoży się na dodatkową ilość tkanki tłuszczowej. Innymi słowy, zamiast chudnąć, będziemy tyć – mówi Monika Honory.

/ 5Borówkowa moc

Obraz
© Materiały prasowe | Monika Honory

Składnik (1 porcja): 300 ml mleka 2 proc., ¼ szklanki płatków owsianych, ¼ szklanki płatków kukurydzianych, garść borówek, garść truskawek.
Przygotowanie:
Do rondelka wlej mleko, a następnie zgotuj je. Teraz umyj dokładnie owoce, usuń zielone części z truskawek i przekrój je na pół. Gdy mleko się zagotuje, przelej je do miseczki z odmierzonymi już płatkami. Odstaw na około 5-10 minut, aby płatki owsiane się zaparzyły, a całość delikatnie ostygła. Na koniec dodaj owoce i listek mięty.
Wartość odżywcza: białko: 14,9 g, tłuszcze: 8,2 g, węglowodany: 51,6 g, błonnik: 4,5 g, wartość kaloryczna: 329 kcal.

/ 5Letnie orzeźwienie

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki (1 porcja): 0,5 średniego mango, średnia brzoskwinia, kiwi, gruszka, plaster arbuza.
Przygotowanie:
Umyj owoce, a następnie obierz je i pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj ze sobą wszystkie owoce i gotowe. Smacznego!
Wartość odżywcza: białko: 4,6 g, tłuszcze: 1,5 g, węglowodany: 77,1 g, błonnik: 9,3 g, wartość kaloryczna: 303 kcal.

/ 5Sorbet rozpieszczający podniebienie

Obraz
© Materiały prasowe | Monika Honory

Składniki: dojrzałe mango, ok. 600 g, wyciśnięty sok z połówki cytryny, opcjonalnie 3 łyżki miodu wymieszane w przegotowanej, ostudzonej wodzie.
Przygotowanie:
Mango wraz z sokiem z cytryny (opcjonalnie z wodą z miodem) w miseczce zblenduj na gładką masę, następnie przełóż całość do lodówki, a po 12 godzinach masę możesz przelać do foremek lub włożyć ją w pojemniku do zamrażarki. Aby uniknąć krystalizacji masy, co ok. godzinę zmiksuj całość. Czynność powtórz ok. 5-6 razy.
Wartość odżywcza (z 3 łyżkami miodu): białko: 2,5 g, tłuszcze: 1,1 g, węglowodany: 101,5 g, błonnik: 4,5 g, wartość kaloryczna: 411 kcal.
Wartość odżywcza (bez miodu): białko: 2,3 g, tłuszcze: 1,1 g, węglowodany: 41,9 g, błonnik: 4,5 g, wartość kaloryczna: 168 kcal.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika