Owocowy zawrót głowy
Pysznie i zdrowo
Owoce, zwłaszcza te spożywane w surowej postaci, zawierają ogromną ilość cennych składników odżywczych, jakimi są np. witaminy A, C, E, K, a także składniki mineralne, np.: potas, magnez, wapń, cynk, selen, dostarczając odpowiednią ich dawkę. Owoce są również cennym źródłem błonnika pokarmowego. Dlaczego? - Błonnik pokarmowy wpływa na regulację pracy naszych jelit. Jego główną rolą jest oczyszczanie wypustek jelitowych, które wpływają zaś na wchłanialność składników z pożywienia. Co się stanie, jeśli wypustki nie zostaną oczyszczone? Otóż gromadzące się przez lata resztki pokarmowe mogą wpłynąć na rozwój stanu zapalnego, który zaś może przyczynić się do powstania wielu chorób. Błonnik ma nieocenioną moc, dlatego powinniśmy zadbać o to, aby nie zabrakło go w naszym jadłospisie. Zalecaną dzienną ilością jest 20 g – podkreśla Monika Honory, ekspert ds. żywienia. A najwięcej błonnika jest w skórce owoców, dlatego warto jeść je w całości.
Zobacz także wideo: Pudding chia i inne zdrowe słodycze. Mniam!