Ostra broń przed insektami

Papryczki chili, druga po soli najpopularniejsza przyprawa na świecie, odkrywają swoje pikantne tajemnice.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Papryczki chili, druga po soli najpopularniejsza przyprawa na świecie, odkrywają swoje pikantne tajemnice. Jak podaje „Dziennik”, naukowcy z waszyngtońskiego uniwersytetu przebadali to warzywo pod kątem związków chemicznych odpowiedzialnych za ostry smak i odkryli, co powoduje ich zwiększone natężenie.

Pikantny smak chili nie jest wynikiem przypadku. Choć dla smakoszy stanowi tylko zachętę do chrupania warzyw wyciskających łzy z oczu i rozgrzewających całe ciało, z założenia ma dla rośliny stanowić właśnie obronę przed zjedzeniem.

Kapsaicyna, czyli alkaloid odpowiadający za ostry, piekący smak papryki, występuje w tym większym stężeniu, im więcej owadów chętnych do zjedzenia warzywa jest w okolicy. Amerykańscy badacze odkryli tę zależność na podstawie zawartości kapsaicyny i częstotliwości występowania groźnych insektów.

Same owady, choć powodują uszkodzenie strąków, nie stanowią co prawda zagrożenia dla całej rośliny, ale przyczyniają się do wystawienia jej na działanie pasożytniczych grzybów, które niszczą nasiona. Dlatego papryki bronią się, produkując większą ilość alkaloidów odstraszających insekty.

Miłośników pikanterii żadna ilość kapsaicyny nie jest jednak w stanie odstraszyć. Przeciwnie – szukają oni właśnie najostrzejszych odmian chili, szukając coraz bardziej intensywnych wrażeń smakowych. Obecnie za najbardziej pikantną odmianę uważa się papryczki Bhut Jolokia, ale wybór jest olbrzymi, bo w samym Nowym Meksyku hoduje się ponad 140 odmian o różnych kolorach, kształtach i smakach.

mb

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja