Lody marchewkowe
Składniki: 2 duże marchewki, 300 ml skondensowanego słodzonego mleka, 1,5 szklanki tłustego mleka, 250 ml śmietany kremówki, 3 łyżki syropu klonowego, 1 łyżeczka masła, 0,5 łyżeczki cynamonu, szczypta soli.
Przygotowanie: marchewkę obierz i pokrój w kostkę. W rondelku podgrzej masło, syrop, sól i cynamon. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej powstałym sosem. Przykryj folią i wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Upiecz do miękkości. Do garnka wlej jedno i drugie mleko, dodaj upieczone marchewki razem z syropem, podgrzej na małym ogniu, a następnie zblenduj. Masę odcedź na sitku i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia ubij dobrze schłodzoną kremówkę i dodaj ją do masy marchewkowej. Całość wymieszaj, przełóż do maszynki do lodów i dalej postępuj zgodnie z zaleceniami producenta.