WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Oryginalne letnie desery. Tylko dla odważnych

Obraz
Źródło zdjęć: © East News | East News
Katarzyna Gileta

/ 6Warzywne lody

Obraz
© East News | East News

Producenci lodów co chwilę zaskakują nas nowymi oryginalnymi smakami. Były już lody czosnkowe, śledziowe, keczupowe, majonezowe, a nawet oscypkowe. Coraz bardziej popularne stają się również lody z warzyw, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Mamy dla was pięć sprawdzonych przepisów. Skusicie się?

/ 6Lody koperkowe

Obraz
© 123RF

Składniki: 300 ml mleka 3,2 proc., 170 ml śmietany 30 proc., 1 pęczek koperku, 2 jajka, 2 łyżki soku z limonki, 5 łyżek cukru, sól.
Przygotowanie: mleko ubij lekko ze śmietanką i cukrem. W osobnym naczyniu ubij jajka. Mleko i śmietankę zagotuj, a potem wystudź. Dodaj sok z limonki, jajka i szczyptę soli. Dodaj posiekany koperek, zblenduj, wstaw do zamrażalnika na kilka godzin. Co pół godziny wymieszaj masę.

/ 6Lody marchewkowe

Obraz
© 123RF

Składniki: 2 duże marchewki, 300 ml skondensowanego słodzonego mleka, 1,5 szklanki tłustego mleka, 250 ml śmietany kremówki, 3 łyżki syropu klonowego, 1 łyżeczka masła, 0,5 łyżeczki cynamonu, szczypta soli.
Przygotowanie: marchewkę obierz i pokrój w kostkę. W rondelku podgrzej masło, syrop, sól i cynamon. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej powstałym sosem. Przykryj folią i wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Upiecz do miękkości. Do garnka wlej jedno i drugie mleko, dodaj upieczone marchewki razem z syropem, podgrzej na małym ogniu, a następnie zblenduj. Masę odcedź na sitku i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia ubij dobrze schłodzoną kremówkę i dodaj ją do masy marchewkowej. Całość wymieszaj, przełóż do maszynki do lodów i dalej postępuj zgodnie z zaleceniami producenta.

/ 6Lody z zielonego groszku

Obraz
© 123RF

Składniki: 1,5 szklanki mrożonego zielonego groszku, 2 duże banany, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki syropu klonowego.
Przygotowanie: groszek wyjmij z zamrażalnika na ok. 10 minut przed przygotowaniem lodów. Ws kielichu blendera umieść groszek, obrane i pokrojone banany oraz sok z cytryny. Miksuj, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dodaj syrop klonowy. Wymieszaj. Podawaj od razu.

/ 6Lody buraczane

Obraz
© 123RF

Składniki: 3 duże pieczone buraki, 1 szklanka mrożonych malin, 2 dojrzałe banany, 4 łyżki miodu, 2 łyżki soku z cytryny, sok z buraków.
Przygotowanie: buraki pokrój, banany obierz i pokrój. Wszystkie składniki (poza sokiem) umieść w kielichu i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Jeśli jest za gęsta, dolewaj partiami sok. Masę przelej do pojemnika, który można zamrażać. Wstaw do zamrażalnika na ok. 3 godziny. W tym czasie kilka razy wymieszaj.

/ 6Lody kalafiorowe

Obraz
© Shutterstock.com | Zadorozhnyi Viktor

Składniki: 450 g kalafiora, miód do smaku, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, szklanka truskawek lub jagód, 200 ml tłustego mleka.
Przygotowanie: kalafiora ugotuj w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru, a następnie wystudź. Zblenduj wszystkie składniki i wstaw do zamrażalnika.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru