Warzywne lody
Producenci lodów co chwilę zaskakują nas nowymi oryginalnymi smakami. Były już lody czosnkowe, śledziowe, keczupowe, majonezowe, a nawet oscypkowe. Coraz bardziej popularne stają się również lody z warzyw, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Mamy dla was pięć sprawdzonych przepisów. Skusicie się?
Lody koperkowe
Składniki: 300 ml mleka 3,2 proc., 170 ml śmietany 30 proc., 1 pęczek koperku, 2 jajka, 2 łyżki soku z limonki, 5 łyżek cukru, sól.
Przygotowanie: mleko ubij lekko ze śmietanką i cukrem. W osobnym naczyniu ubij jajka. Mleko i śmietankę zagotuj, a potem wystudź. Dodaj sok z limonki, jajka i szczyptę soli. Dodaj posiekany koperek, zblenduj, wstaw do zamrażalnika na kilka godzin. Co pół godziny wymieszaj masę.
Lody marchewkowe
Składniki: 2 duże marchewki, 300 ml skondensowanego słodzonego mleka, 1,5 szklanki tłustego mleka, 250 ml śmietany kremówki, 3 łyżki syropu klonowego, 1 łyżeczka masła, 0,5 łyżeczki cynamonu, szczypta soli.
Przygotowanie: marchewkę obierz i pokrój w kostkę. W rondelku podgrzej masło, syrop, sól i cynamon. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej powstałym sosem. Przykryj folią i wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Upiecz do miękkości. Do garnka wlej jedno i drugie mleko, dodaj upieczone marchewki razem z syropem, podgrzej na małym ogniu, a następnie zblenduj. Masę odcedź na sitku i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia ubij dobrze schłodzoną kremówkę i dodaj ją do masy marchewkowej. Całość wymieszaj, przełóż do maszynki do lodów i dalej postępuj zgodnie z zaleceniami producenta.
Lody z zielonego groszku
Składniki: 1,5 szklanki mrożonego zielonego groszku, 2 duże banany, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki syropu klonowego.
Przygotowanie: groszek wyjmij z zamrażalnika na ok. 10 minut przed przygotowaniem lodów. Ws kielichu blendera umieść groszek, obrane i pokrojone banany oraz sok z cytryny. Miksuj, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dodaj syrop klonowy. Wymieszaj. Podawaj od razu.
Lody buraczane
Składniki: 3 duże pieczone buraki, 1 szklanka mrożonych malin, 2 dojrzałe banany, 4 łyżki miodu, 2 łyżki soku z cytryny, sok z buraków.
Przygotowanie: buraki pokrój, banany obierz i pokrój. Wszystkie składniki (poza sokiem) umieść w kielichu i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Jeśli jest za gęsta, dolewaj partiami sok. Masę przelej do pojemnika, który można zamrażać. Wstaw do zamrażalnika na ok. 3 godziny. W tym czasie kilka razy wymieszaj.
Lody kalafiorowe
Składniki: 450 g kalafiora, miód do smaku, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, szklanka truskawek lub jagód, 200 ml tłustego mleka.
Przygotowanie: kalafiora ugotuj w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru, a następnie wystudź. Zblenduj wszystkie składniki i wstaw do zamrażalnika.