Sałatka Cobb
Ta sałatka to niepodważalny klasyk kuchni amerykańskiej. Jej autorem był Robert Cobb, właściciel hollywoodzkiej restauracji Brown Derby. W latach trzydziestych XX w. przygotował on sałatkę ze wszystkiego, co miał pod ręką, na koniec całość polał sosem winegret. I tak zupełnie przypadkowe składniki, stworzyły idealną kompozycję.
Składniki:
Sałatka: główka sałaty rzymskiej, pierś z kurczaka, 4 plastry wędzonego boczku, awokado, 2 łyżki soku z cytryny, 2 pomidory, mała cebula, 2 jajka, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 50 g ulubionego sera pleśniowego, sól, pieprz i szczypta słodkiej papryki.
Dressing: 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 3 łyżki octu winnego, łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, łyżeczka ostrej musztardy, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
Zacznij od zrobienia dressingu – wszystkie składniki umieść w miseczce, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowywania sałatki. Jaja ugotuj, a w tym czasie oczyść filet z kurczaka, oprósz solą, pieprzem oraz słodką papryką, a następnie ułóż na rozgrzanym oleju na zwykłej patelni lub na suchej patelni grillowej i smaż na złoty kolor. Na rozgrzanej, suchej patelni ułóż plastry boczku i podsmaż je na chrupko. Pokrój awokado i skrop je sokiem z cytryny, by nie straciło koloru, pokrój wszystkie składniki w kostkę, a sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Zielonymi liśćmi wyłóż talerz, a na wierzchu w rządkach poukładaj wszystkie składniki. Sałatkę polej sosem i zajadaj.