Trwa ładowanie...
d7ehl2v
01-01-2015 15:49

Noworoczny makowiec z jabłkami

Przepis

Makowiec smakuje zarówno na co dzień, jak i od święta. Napakowany bakaliami oraz jabłkami wypiek będzie słodkim dodatkiem do kawy. Wypróbuj nasz przepis.

d7ehl2v
3.7
(24 głosy)
Oceń:
123
Źródło: 123
Składniki

Składniki na tortownicę 21 cm:

  • 300 g suchego maku
  • 1/3 szklanki miodu
  • 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • 1,5 jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 70 g masła, w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki cukru
  • kilka herbatników namoczonych w wodzie
  • łyżeczka olejku migdałowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 1/3 szklanki: rodzynek, orzechów posiekanych,
  • starta skórka z jednej pomarańczy
Przepis

Zalewamy wrzątkiem mak w misce, trochę ponad powierzchnię maku. Czekamy, aż mak wchłonie wodę i przestygnie. Odciskamy na bawełnianej ściereczce z nadmiaru wody. Masło i cukier miksujemy na gładką masę, dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Otrzymaną masę dodajemy do maku, następnie dodajemy miód, starte jabłka, olejek migdałowy, namoczone herbatniki, proszek do pieczenia, orzechy i rodzynki oraz skórkę pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy do masy makowej. Makowiec przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny. Dekorujemy lukrem. Smacznego!

Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d7ehl2v
d7ehl2v
d7ehl2v
Więcej tematów
d7ehl2v