Noworoczny makowiec z jabłkami
Makowiec smakuje zarówno na co dzień, jak i od święta. Napakowany bakaliami oraz jabłkami wypiek będzie słodkim dodatkiem do kawy. Wypróbuj nasz przepis.
Składniki na tortownicę 21 cm:
- 300 g suchego maku
- 1/3 szklanki miodu
- 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
- 1,5 jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
- 70 g masła, w temperaturze pokojowej
- pół szklanki cukru
- kilka herbatników namoczonych w wodzie
- łyżeczka olejku migdałowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- po 1/3 szklanki: rodzynek, orzechów posiekanych,
- starta skórka z jednej pomarańczy
Zalewamy wrzątkiem mak w misce, trochę ponad powierzchnię maku. Czekamy, aż mak wchłonie wodę i przestygnie. Odciskamy na bawełnianej ściereczce z nadmiaru wody. Masło i cukier miksujemy na gładką masę, dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Otrzymaną masę dodajemy do maku, następnie dodajemy miód, starte jabłka, olejek migdałowy, namoczone herbatniki, proszek do pieczenia, orzechy i rodzynki oraz skórkę pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy do masy makowej. Makowiec przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny. Dekorujemy lukrem. Smacznego!
Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni
Podziel się opinią
Komentarze