Zielony przysmak na zdrowie
Noni, inaczej morwa indyjska, uważane jest za środek leczniczy i cenną przyprawę. Prozdrowotne właściwości owocu znane były ludziom już 6 tys. lat temu. Wzmianki o noni odkryto m.in. w pismach sanskryckich, z których wynika, że roślinę znano w starożytności. Wyjątkowe działanie noni wiąże się z miejscem jego pozyskiwania. Nie bez znaczenia jest szerokość geograficzna, sprzyjające warunki klimatyczne i odpowiednio żyzna gleba - to z niej bowiem roślina ta czerpie najważniejsze pierwiastki. Naukowcy scharakteryzowali już ponad 130 substancji chemicznych w noni. Znajdziemy w nim m.in. witaminy A, E i z grupy B, a także spore dawki potasu, sodu, magnezu i wapnia. Owoce morwy uważane są za adaptogen, czyli naturalny lek ziołowy. Powoduje minimalne zmiany w fizjologii organizmu, jednocześnie uodparnia cały poprzez szerokie oddziaływanie fizyczne i biochemiczne, a także normalizuje i usprawnia różne funkcje życiowe, nie powodując działań niepożądanych. Niezbyt przyjemny zapach soku noni wynika z obecności kwasów
tłuszczowych i ich estrów.