Noni - wyjątkowy owoc i sok
Popularność tropikalnych owoców nie maleje. Trudno się dziwić, ponieważ egzotyczne okazy kuszą oryginalnym wyglądem i nieznanym połączeniem smaków. Na uwagę zasługują również produkty z nich wytwarzanie. Przykładem jest noni i sok na jego bazie. Ten zielony owoc to wyjątkowa roślina, nie bez powodu nazywana jest "aspiryną starożytności".
Owoce morwy indyjskiej
Popularność tropikalnych owoców nie maleje. Trudno się dziwić, ponieważ egzotyczne okazy kuszą oryginalnym wyglądem i nieznanym połączeniem smaków. Na uwagę zasługują również produkty z nich wytwarzanie. Przykładem jest noni i sok na jego bazie. Ten zielony owoc to wyjątkowa roślina, nie bez powodu nazywana jest "aspiryną starożytności".
Zielony przysmak na zdrowie
Noni, inaczej morwa indyjska, uważane jest za środek leczniczy i cenną przyprawę. Prozdrowotne właściwości owocu znane były ludziom już 6 tys. lat temu. Wzmianki o noni odkryto m.in. w pismach sanskryckich, z których wynika, że roślinę znano w starożytności. Wyjątkowe działanie noni wiąże się z miejscem jego pozyskiwania. Nie bez znaczenia jest szerokość geograficzna, sprzyjające warunki klimatyczne i odpowiednio żyzna gleba - to z niej bowiem roślina ta czerpie najważniejsze pierwiastki. Naukowcy scharakteryzowali już ponad 130 substancji chemicznych w noni. Znajdziemy w nim m.in. witaminy A, E i z grupy B, a także spore dawki potasu, sodu, magnezu i wapnia. Owoce morwy uważane są za adaptogen, czyli naturalny lek ziołowy. Powoduje minimalne zmiany w fizjologii organizmu, jednocześnie uodparnia cały poprzez szerokie oddziaływanie fizyczne i biochemiczne, a także normalizuje i usprawnia różne funkcje życiowe, nie powodując działań niepożądanych. Niezbyt przyjemny zapach soku noni wynika z obecności kwasów
tłuszczowych i ich estrów.
Smaczna profilaktyka
Noni nie tylko leczy schorzenia, ale także przed nimi chroni. Naukowo dowiedziono działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i antynowotworowe. Potwierdzono również korzystny wpływ owoców noni w przypadku pierwszych objawów depresji, kiepskie samopoczucie i zaburzenia gospodarki hormonalnej. Noni dodaje energii i sił, dzięki antyoksydantom spowalnia procesy starzenia, a ze względu na niską kaloryczność pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę.
Noni znalazł również zastosowanie w kosmetyce - chroni komórki skóry przed szkodliwym działaniem środowiska zewnętrznego, stymuluje podziały komórek naskórka oraz zwiększa dwukrotnie poziom oddychania komórkowego, dodając skórze energii i sił witalnych.
Sok z noni
Producenci zapewniają, że spożywanie preparatów z noni (soków i sproszkowanych owoców) jest wskazane w przypadku takich chorób jak: osteoporoza, ADHD, choroby skóry, serca, toczeń, białaczka, bóle głowy, anemia, chore zatoki, hemoroidy, migrena, niestrawność, schorzenia oczu, wysoki poziom cholesterolu, zapalenie stawów, bóle korzonków, rak jajników i prostaty, stwardnienie rozsiane, ukąszenia, problemy z bezsennością, półpasiec, niedoczynność tarczycy, choroby żołądka, drożdżyca, problemy z koncentracją, opryszczka, stres, zapalenie wątroby, wirusy, rwa kulszowa, refluks, problemy skórne.
Aby organizm w pełni przyswoił sobie wszystkie cenne składniki morwy indyjskiej, sok z jej owoców należy przyjmować na pusty żołądek, bez popijania, co najmniej 30 minut przed posiłkiem. W innym przypadku soki trawienne zniszczą niektóre cenne składniki tego soku. Samo dawkowanie najlepiej ustalić indywidualnie z lekarzem, ponieważ w różnych przypadkach może to być to łyżeczka (5 ml) lub 60 ml.
Czytajmy etykiety
Na rynku wiele jest produktów z dodatkiem soku noni. Specjaliści zalecają jednak, aby wybierać jak najczystszy sok. Warto też zwracać uwagę, w jaki sposób był konserwowany. Bywa bowiem, że dla zachowania świeżości, dodaje się do niego fruktozę, E300 - regulator kwasowości czy gumę ksantanową.
Owoce i preparaty z noni najczęściej można kupić w sklepach z ekologiczną żywnością. Jest to wydatek ok. kilkudziesięciu zł. Cena soku uzależnione jest nie tylko od miejsca zbioru i kosztów produkcji, ale również od opakowania - warto pamiętać, że sok o takim samym składzie dostaniemy zarówno w butelce plastikowej, jak i szklanej czy kryształowej.
mp/WP Kuchnia