Noni - wyjątkowy owoc i sok

Popularność tropikalnych owoców nie maleje. Trudno się dziwić, ponieważ egzotyczne okazy kuszą oryginalnym wyglądem i nieznanym połączeniem smaków. Na uwagę zasługują również produkty z nich wytwarzanie. Przykładem jest noni i sok na jego bazie. Ten zielony owoc to wyjątkowa roślina, nie bez powodu nazywana jest "aspiryną starożytności".

Obraz

/ 5Owoce morwy indyjskiej

Obraz

Popularność tropikalnych owoców nie maleje. Trudno się dziwić, ponieważ egzotyczne okazy kuszą oryginalnym wyglądem i nieznanym połączeniem smaków. Na uwagę zasługują również produkty z nich wytwarzanie. Przykładem jest noni i sok na jego bazie. Ten zielony owoc to wyjątkowa roślina, nie bez powodu nazywana jest "aspiryną starożytności".

/ 5Zielony przysmak na zdrowie

Obraz
© 123RF.COM

Noni, inaczej morwa indyjska, uważane jest za środek leczniczy i cenną przyprawę. Prozdrowotne właściwości owocu znane były ludziom już 6 tys. lat temu. Wzmianki o noni odkryto m.in. w pismach sanskryckich, z których wynika, że roślinę znano w starożytności. Wyjątkowe działanie noni wiąże się z miejscem jego pozyskiwania. Nie bez znaczenia jest szerokość geograficzna, sprzyjające warunki klimatyczne i odpowiednio żyzna gleba - to z niej bowiem roślina ta czerpie najważniejsze pierwiastki. Naukowcy scharakteryzowali już ponad 130 substancji chemicznych w noni. Znajdziemy w nim m.in. witaminy A, E i z grupy B, a także spore dawki potasu, sodu, magnezu i wapnia. Owoce morwy uważane są za adaptogen, czyli naturalny lek ziołowy. Powoduje minimalne zmiany w fizjologii organizmu, jednocześnie uodparnia cały poprzez szerokie oddziaływanie fizyczne i biochemiczne, a także normalizuje i usprawnia różne funkcje życiowe, nie powodując działań niepożądanych. Niezbyt przyjemny zapach soku noni wynika z obecności kwasów
tłuszczowych i ich estrów.

/ 5Smaczna profilaktyka

Obraz
© 123RF.COM

Noni nie tylko leczy schorzenia, ale także przed nimi chroni. Naukowo dowiedziono działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i antynowotworowe. Potwierdzono również korzystny wpływ owoców noni w przypadku pierwszych objawów depresji, kiepskie samopoczucie i zaburzenia gospodarki hormonalnej. Noni dodaje energii i sił, dzięki antyoksydantom spowalnia procesy starzenia, a ze względu na niską kaloryczność pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę.

Noni znalazł również zastosowanie w kosmetyce - chroni komórki skóry przed szkodliwym działaniem środowiska zewnętrznego, stymuluje podziały komórek naskórka oraz zwiększa dwukrotnie poziom oddychania komórkowego, dodając skórze energii i sił witalnych.

/ 5Sok z noni

Obraz
© 123RF.COM

Producenci zapewniają, że spożywanie preparatów z noni (soków i sproszkowanych owoców) jest wskazane w przypadku takich chorób jak: osteoporoza, ADHD, choroby skóry, serca, toczeń, białaczka, bóle głowy, anemia, chore zatoki, hemoroidy, migrena, niestrawność, schorzenia oczu, wysoki poziom cholesterolu, zapalenie stawów, bóle korzonków, rak jajników i prostaty, stwardnienie rozsiane, ukąszenia, problemy z bezsennością, półpasiec, niedoczynność tarczycy, choroby żołądka, drożdżyca, problemy z koncentracją, opryszczka, stres, zapalenie wątroby, wirusy, rwa kulszowa, refluks, problemy skórne.

Aby organizm w pełni przyswoił sobie wszystkie cenne składniki morwy indyjskiej, sok z jej owoców należy przyjmować na pusty żołądek, bez popijania, co najmniej 30 minut przed posiłkiem. W innym przypadku soki trawienne zniszczą niektóre cenne składniki tego soku. Samo dawkowanie najlepiej ustalić indywidualnie z lekarzem, ponieważ w różnych przypadkach może to być to łyżeczka (5 ml) lub 60 ml.

/ 5Czytajmy etykiety

Obraz
© 123RF.COM

Na rynku wiele jest produktów z dodatkiem soku noni. Specjaliści zalecają jednak, aby wybierać jak najczystszy sok. Warto też zwracać uwagę, w jaki sposób był konserwowany. Bywa bowiem, że dla zachowania świeżości, dodaje się do niego fruktozę, E300 - regulator kwasowości czy gumę ksantanową.

Owoce i preparaty z noni najczęściej można kupić w sklepach z ekologiczną żywnością. Jest to wydatek ok. kilkudziesięciu zł. Cena soku uzależnione jest nie tylko od miejsca zbioru i kosztów produkcji, ale również od opakowania - warto pamiętać, że sok o takim samym składzie dostaniemy zarówno w butelce plastikowej, jak i szklanej czy kryształowej.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości