Chronią przed nowotworami
Zawarte w ogórkach substancje to bardzo silne antyoksydanty, które "wymiatając" wolne rodniki, chronią nasz organizm przed powstawaniem groźnych chorób, między innymi właśnie nowotworów. Bardzo ważne są znajdujące się w ogórkach kukurbitacyny, które mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe, hamując wzrost komórek odpowiedzialnych za rozwój niektórych chorób nowotworowych np. raka trzustki lub prostaty; oraz lignany, które regulując poziom hormonów w organizmie, mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów hormonozależnych np. raka piersi lub jajnika.
Regulują poziom glukozy
Ogórki zawierają dużo błonnika, który sprawia że spowolnione zostaje wchłanianie glukozy, dzięki czemu nie dochodzi do jej nagłego, szybkiego wzrostu w naszym organizmie. Sok z ogórków wspomaga natomiast pracę trzustki, pobudzając jej komórki do produkcji insuliny, a regulując poziom cukru we krwi, nie powoduje jej nagłego wyrzutu. To dlatego ogórki doskonale sprawdzają się również w diecie osób z insulinoopornością.