Poprawiają kondycję mózgu
Odpowiada za to między innymi, znajdująca się w ogórkach fisetyna – należąca do grupy flawonoli, ma bardzo silne działanie antyoksydacyjne, łagodzi stres i działa przeciwzapalnie. To dzięki niej nasz mózg może przez długi czas pracować, utrzymując świetną kondycję. Fisetyna zapobiega pojawiającym się wraz z upływającym czasem spadkom sprawności intelektualnej, poprawia koncentrację i zmniejsza problemy z zapamiętywaniem. Dlatego może okazać się pomocna w zapobieganiu niektórym chorobom neurodegeneracyjnym i skutkom starzenia się naszego organizmu.
Wspomagają serce
Ogórki doskonale sprawdzają się, wspomagając pracę naszego układu krwionośnego, zawierają między innymi: potas i magnez, które doskonale regulują ciśnienie krwi oraz sterole, dzięki którym zmniejsza się poziom złego cholesterolu. Włączając ogórki do naszej diety, dbamy o kondycję naszego serca i zmniejszamy ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego.