Brukselka
Wielu osobom te małe kapustki kojarzą się kiepsko, ponieważ nasze mamy i babcie miały zwyczaj niemiłosiernie je rozgotowywać, przez co warzywo stawało się gąbczaste i zyskiwało siarkowy posmak. Jednak wytrawni kucharze wiedzą, że odpowiednio przyrządzona brukselka może być pyszna.
Ciekawym pomysłem jest zaserwowanie warzywa przygotowanego na grillu. Wcześniej brukselkę należy oczyścić, pozbawić zwiędłych liści oraz zgrubiałej łodyżki i wrzucić na pięć minut do gotującej się wody. Później obtaczamy każdą główkę w zalewie z oliwy, czosnku, soli i pieprzu, ewentualnie także sproszkowanej cebuli i selerze. Tak przygotowaną brukselkę umieszczamy na ruszcie i często obracając rumienimy przez ok. 12 minut. Na końcu możemy ją posypać tartym parmezanem.