Nietypowe przysmaki na grilla
Zaczął się sezon grillowania - ulubionej przez Polaków formy spędzania wolnego czasu. Podczas plenerowych spotkań na ruszt trafia zazwyczaj kiełbasa, kaszanka, w najlepszym razie karkówka. Może czas poznać nowe kulinarne doznania i spróbować, jak smakuje podpieczony homar, mango albo... nadziewana francuska brioszka?
Nie tylko kiełbasa i karkówka
Sezon grillowania - ulubionej przez Polaków formy spędzania wolnego czasu - rozpoczął się na dobre. Podczas plenerowych spotkań na ruszt trafia zazwyczaj kiełbasa, kaszanka, w najlepszym razie karkówka. Może czas poznać nowe kulinarne doznania i spróbować, jak smakuje podpieczony tuńczyk, mango albo... nadziewana francuska brioszka?
Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl
Awokado
Charakterystyczny gruszkowaty owoc to jeden z najbardziej wartościowych darów natury. Dzięki ogromnej zawartości cennych składników pozwala uniknąć poważnych chorób cywilizacyjnych. Nawet jego tłusty miąższ wykazuje właściwości... odchudzające.
Grillowane awokado może być bardzo smaczną przystawką. Wystarczy przeciąć owoc na pół, wyjąć pestkę i skropić każdą połówkę oliwą z oliwek, sokiem z limonki lub cytryny, a na końcu posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Umieszczamy na ruszcie i grillujemy przez 2-3 minuty z każdej strony.
Tofu
Coraz popularniejszy w Polsce twaróg z mleka sojowego jest produktem, który świetnie podkręca metabolizm. Zawdzięcza to bardzo dużej zawartości białka - składnika znakomicie przyspieszającego przemianę materii.
Tofu może być ciekawym urozmaiceniem grillowej uczty. Dość mdły produkt warto jednak wcześniej zamarynować (przynajmniej na godzinę) w zalewie z oliwy, sosu sojowego, miodu, świeżo startego korzenia imbiru oraz pieprzu.
Tofu świetnie nadaje się na grill, ponieważ dzięki zwartej strukturze nie rozpada się podczas obróbki cieplnej. Znakomicie smakuje z sosem paprykowym albo pomidorowym.
Krewetki
Swoją popularność zawdzięczają smacznemu mięsu i niskiej zawartości tłuszczu. Krewetki to także bogate źródło białka, witamin z grupy B, niezwykle cennego selenu oraz doskonały afrodyzjak.
Przed grillowaniem skorupiaki należy marynować przez około pół godziny w zalewie z soku z cytryny, czosnku, pieprzu i natki pietruszki. Układamy na ruszcie i podpiekamy po 2-3 minuty z każdej strony. Zbyt długa obróbka termiczna może spowodować, że mięso stanie się twarde i gumowate.
Marshmallow
Pianki wytwarzane z cukru (syropu kukurydzianego), żelatyny i wody to bardzo lubiane łakocie. Jednak niewiele osób wie, że produkt zyskuje ciekawy smak po podgrzaniu, na przykład na ruszcie. Na patyczki do szaszłyków możemy naprzemiennie nadziać marshmallow i owoce (maliny, truskawki, pokrojone jabłka, banany, ananas). Opiekamy ok. 5 minut, aby owoce się podgrzały, a pianki lekko przyrumieniły. Szaszłyki przekładamy na talerzyki i skrapiamy syropem klonowym lub miodem.
Tuńczyk
Mięso jednej z największych i najszybciej pływających ryb morskich to skarbnica białka, fosforu i cennych kwasów omega-3. Najczęściej spożywamy mocno rozdrobnionego tuńczyka upchniętego w puszkach. Jednak znacznie smaczniejsze i bardziej wartościowe są steki z tej ryby, które są wyśmienitym rozwiązaniem na grillowane danie.
Mięso z tuńczyka dobrze jest zamarynować na ok. 30 minut w zalewie z oliwy, czosnku, soku z cytryny, natki pietruszki, posiekanej papryczki chili, soli i pieprzu. Późnej grillujemy z każdej strony przez około 2-3 minuty (w zależności od grubości steków).
Francuskie brioszki
Polacy grillują przede wszystkim wieczorami, jednak w innych częściach świata dania z rusztu serwuje się od samego rana. Na śniadanie możemy polecić francuskie brioszki, czyli ciastka drożdżowe, pieczone zazwyczaj w formie bułeczek.
Po krótkim pobycie na grillu tego typu wypieki zyskują jeszcze więcej walorów smakowych. Szczególnie, jeśli są nadziewane kremem czy dżemem brzoskwiniowym lub pomarańczowym.
Ananas
Duży soczysty owoc nie tylko działa orzeźwiająco, ale również pozytywnie wpływa na organizm, dostarczając mnóstwo witamin (zwłaszcza C) i składników mineralnych. Ananas jest także niskokaloryczny, a unikalny zestaw enzymów oraz kwasów owocowych przyspiesza spalanie tłuszczów.
Dlatego grillowe menu warto wzbogacić o ananasa lekko przyrumienionego na ruszcie. Tak przyrządzony owoc zyska na smaku i stanie się świetnym dodatkiem do dań z drobiu czy owoców morza.
Brukselka
Wielu osobom te małe kapustki kojarzą się kiepsko, ponieważ nasze mamy i babcie miały zwyczaj niemiłosiernie je rozgotowywać, przez co warzywo stawało się gąbczaste i zyskiwało siarkowy posmak. Jednak wytrawni kucharze wiedzą, że odpowiednio przyrządzona brukselka może być pyszna.
Ciekawym pomysłem jest zaserwowanie warzywa przygotowanego na grillu. Wcześniej brukselkę należy oczyścić, pozbawić zwiędłych liści oraz zgrubiałej łodyżki i wrzucić na pięć minut do gotującej się wody. Później obtaczamy każdą główkę w zalewie z oliwy, czosnku, soli i pieprzu, ewentualnie także sproszkowanej cebuli i selerze. Tak przygotowaną brukselkę umieszczamy na ruszcie i często obracając rumienimy przez ok. 12 minut. Na końcu możemy ją posypać tartym parmezanem.
Mango
Niektórzy nazywają go owocem tęczą, ponieważ jego skórka cieszy nasze oczy różnymi odcieniami koloru zielonego, żółtego i czerwonego. Kremowy, gęsty miąższ mango jest delikatny i orzeźwiający, charakteryzuje się upajającym tropikalnym zapachem.
Zalety owocu możemy wykorzystać także na grillu. Mango wystarczy przekroić na pół i naciąć miąższ w kratkę. Powierzchnię każdej połówki posypujemy brązowym cukrem i przypiekamy przez około pięć minut. Podajemy z cząstkami limonki.
Homar
Ten okazały skorupiak jest kojarzony przede wszystkim z ekskluzywnymi restauracjami i wystawnymi przyjęciami. Na szczęście w naszych sklepach coraz częściej pojawiają się homary, dlatego możemy przekonać się, jak świetnie smakują po obróbce termicznej na grillu.
Odwłoki należy skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Układać na rozgrzanym ruszcie i piec, aż mięso zacznie się kurczyć i odchodzić od skorupki.
Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl