Lodowa kanapka
Najprościej taki deser przygotujemy umieszczając pomiędzy dwa okrągłe ciasteczka sporą warstwę ulubionych lodów. Można też ciasteczka upiec zrobić samodzielnie - mamy pewność, co do nich dodamy.
Ucieramy pół kostki masła z 1 szklanka brązowego cukru. Następnie dodajemy 2 jajka i 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego. Wsypujemy 2 szklanki przesianej mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Z ciasta formujemy kulę wkładamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Z masy wykrawamy okrągłe ciasteczka za pomocą szklanki. Pieczemy 12-15 minut. Wyciągamy i lekko studzimy. Lody kroimy w plastry lub łyżką nakładamy pomiędzy dwa ciastka. Tak złożoną kanapkę owijamy folią aluminiową i chowamy do zamrażalnika na ok. dwie godziny.