Nietypowe lodowe desery. Proste i pyszne
Kanapka, shake albo smażone lody. Pyszne na lato i nie tylko.
Smażone lody
Na patyku lub z wafelka - w takiej wersji najczęściej jadamy lody i najprościej je kupić w sklepie lub budce. Jeśli znudziły nam się tak serwowane zmrożone przysmaki, warto wypróbować nietypowego sposobu podania lub przepisu, który zmieni nasze postrzeganie lodów. Oto kilka ciekawych propozycji.
Smażone lody łączą w sobie dwie techniki obróbki żywności - mrożenie i smażenie. Zimną masę lodową (2 duże gałki) formujemy w kule i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wkładamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny. W misce mieszamy po łyżce wiórków, pokruszonych herbatników i posiekanych migdałów z syropem klonowym. Połową masy oblepiamy kulki i mrozimy kolejną godzinę. Dwa jajka rozmącamy i ubijamy z dodatkiem cukru. Moczymy w nich lody i ponownie w suchej mieszance. Po ponownym zmrożeniu smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 200 stopni C przez minutę. Podajemy z polewą czekoladową i bitą śmietaną.
Lody jednoskładnikowe
Bez zbędnych konserwantów, sztucznych barwników, a w dodatku tylko z jednego produktu. Lody bananowe podbijają kubki smakowe na całym świecie. Co ważne, łatwo zrobić je w domu. Do przygotowania takiego desery najlepiej nadają się dojrzałe owoce. Po obraniu rozgniatamy je widelcem na gładką masę - im dłużej będziemy je mieszać, tym bardziej będą kremowe. Następnie umieszczamy w foremce lub specjalnych pojemnikach do lodów i chowamy do zamrażalnika na całą noc. Serwujemy solo na patyku lub np. z polewą czekoladową i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Lodowa kanapka
Najprościej taki deser przygotujemy umieszczając pomiędzy dwa okrągłe ciasteczka sporą warstwę ulubionych lodów. Można też ciasteczka upiec zrobić samodzielnie - mamy pewność, co do nich dodamy.
Ucieramy pół kostki masła z 1 szklanka brązowego cukru. Następnie dodajemy 2 jajka i 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego. Wsypujemy 2 szklanki przesianej mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Z ciasta formujemy kulę wkładamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Z masy wykrawamy okrągłe ciasteczka za pomocą szklanki. Pieczemy 12-15 minut. Wyciągamy i lekko studzimy. Lody kroimy w plastry lub łyżką nakładamy pomiędzy dwa ciastka. Tak złożoną kanapkę owijamy folią aluminiową i chowamy do zamrażalnika na ok. dwie godziny.
Zrolowane lody
Takie lody to hit prosto z Tajlandii. Patent polega na przygotowaniu zdolowanych lodów na mocno zmrożonej blasze. Najpierw miesza się ulubione smaki z bazą do lodów, a po chwili specjalną szpatułką roluje i nakłada do kubeczków. Takich smakołyków można spróbować m.in. w Poznaniu w Made in Thailand lub w Katowicach w Rolling Ice.
Lodowy shake
Składniki: 600 ml mleka, 3 łyżki kremu czekoladowe, 3 kulki lodów waniliowych lub śmietankowych. Dodatkowo: 4 kulki lodów, bita śmietana.
Przygotowanie: mleko miksujemy z kremem i lodami, a następnie wlewamy do wysokich szklanek. Do każdej szklanki dodajemy po kulce lodów, ozdabiamy bitą śmietaną. Dodatkowo możemy posypać wierzch posiekanymi orzechami laskowymi. Podawać od razu ze słomką.