Nietypowe lodowe desery. Proste i pyszne

Kanapka, shake albo smażone lody. Pyszne na lato i nie tylko.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 5Smażone lody

Obraz
© 123RF.COM

Na patyku lub z wafelka - w takiej wersji najczęściej jadamy lody i najprościej je kupić w sklepie lub budce. Jeśli znudziły nam się tak serwowane zmrożone przysmaki, warto wypróbować nietypowego sposobu podania lub przepisu, który zmieni nasze postrzeganie lodów. Oto kilka ciekawych propozycji.

Smażone lody łączą w sobie dwie techniki obróbki żywności - mrożenie i smażenie. Zimną masę lodową (2 duże gałki) formujemy w kule i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wkładamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny. W misce mieszamy po łyżce wiórków, pokruszonych herbatników i posiekanych migdałów z syropem klonowym. Połową masy oblepiamy kulki i mrozimy kolejną godzinę. Dwa jajka rozmącamy i ubijamy z dodatkiem cukru. Moczymy w nich lody i ponownie w suchej mieszance. Po ponownym zmrożeniu smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 200 stopni C przez minutę. Podajemy z polewą czekoladową i bitą śmietaną.

/ 5Lody jednoskładnikowe

Obraz

Bez zbędnych konserwantów, sztucznych barwników, a w dodatku tylko z jednego produktu. Lody bananowe podbijają kubki smakowe na całym świecie. Co ważne, łatwo zrobić je w domu. Do przygotowania takiego desery najlepiej nadają się dojrzałe owoce. Po obraniu rozgniatamy je widelcem na gładką masę - im dłużej będziemy je mieszać, tym bardziej będą kremowe. Następnie umieszczamy w foremce lub specjalnych pojemnikach do lodów i chowamy do zamrażalnika na całą noc. Serwujemy solo na patyku lub np. z polewą czekoladową i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

/ 5Lodowa kanapka

Obraz
© Fotolia

Najprościej taki deser przygotujemy umieszczając pomiędzy dwa okrągłe ciasteczka sporą warstwę ulubionych lodów. Można też ciasteczka upiec zrobić samodzielnie - mamy pewność, co do nich dodamy.
Ucieramy pół kostki masła z 1 szklanka brązowego cukru. Następnie dodajemy 2 jajka i 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego. Wsypujemy 2 szklanki przesianej mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Z ciasta formujemy kulę wkładamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Z masy wykrawamy okrągłe ciasteczka za pomocą szklanki. Pieczemy 12-15 minut. Wyciągamy i lekko studzimy. Lody kroimy w plastry lub łyżką nakładamy pomiędzy dwa ciastka. Tak złożoną kanapkę owijamy folią aluminiową i chowamy do zamrażalnika na ok. dwie godziny.

/ 5Zrolowane lody

Obraz
© Fotolia

Takie lody to hit prosto z Tajlandii. Patent polega na przygotowaniu zdolowanych lodów na mocno zmrożonej blasze. Najpierw miesza się ulubione smaki z bazą do lodów, a po chwili specjalną szpatułką roluje i nakłada do kubeczków. Takich smakołyków można spróbować m.in. w Poznaniu w Made in Thailand lub w Katowicach w Rolling Ice.

/ 5Lodowy shake

Obraz
© Fotolia

Składniki: 600 ml mleka, 3 łyżki kremu czekoladowe, 3 kulki lodów waniliowych lub śmietankowych. Dodatkowo: 4 kulki lodów, bita śmietana.

Przygotowanie: mleko miksujemy z kremem i lodami, a następnie wlewamy do wysokich szklanek. Do każdej szklanki dodajemy po kulce lodów, ozdabiamy bitą śmietaną. Dodatkowo możemy posypać wierzch posiekanymi orzechami laskowymi. Podawać od razu ze słomką.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości