Nietypowe lodowe desery. Proste i pyszne
Smażone lody
Kanapka, shake albo smażone lody. Pyszne na lato i nie tylko.
Na patyku lub z wafelka - w takiej wersji najczęściej jadamy lody i najprościej je kupić w sklepie lub budce. Jeśli znudziły nam się tak serwowane zmrożone przysmaki, warto wypróbować nietypowego sposobu podania lub przepisu, który zmieni nasze postrzeganie lodów. Oto kilka ciekawych propozycji.
Smażone lody łączą w sobie dwie techniki obróbki żywności - mrożenie i smażenie. Zimną masę lodową (2 duże gałki) formujemy w kule i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wkładamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny. W misce mieszamy po łyżce wiórków, pokruszonych herbatników i posiekanych migdałów z syropem klonowym. Połową masy oblepiamy kulki i mrozimy kolejną godzinę. Dwa jajka rozmącamy i ubijamy z dodatkiem cukru. Moczymy w nich lody i ponownie w suchej mieszance. Po ponownym zmrożeniu smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 200 stopni C przez minutę. Podajemy z polewą czekoladową i bitą śmietaną.