Niektóre owoce mogą niebezpiecznie uczulać
Jest lato, czyli sezon owocowy. Półki w warzywniakach uginają się pod ciężarem truskawek, malin i czereśni. Ale uwaga! Owoce to nie tylko witaminy i zdrowie. Mogą także niebezpiecznie uczulać.
W ostatnich latach zaobserwowano znaczny wzrost osób cierpiących na różnego rodzaju alergie pokarmowe. Ma to związek z łatwym dostępem do produktów, większymi zarobkami, ale także brakiem czasu i pośpiechem. Ludzie często nie zastanawiają się nad tym, co jedzą, kupując często przetworzone produkty.
Problem tkwi wewnątrz
Są dwa rodzaje alergenów pokarmowych: naturalne i występujące w dodatkach do produktów. Nawet niewielka ilość pokarmu zawierającego dany alergen może okazać się niebezpieczna dla osób uczulonych. Czasem wystarczy spożyć kilka miligramów, a nawet mikrogramów danego pożywienia.
Owoce i warzywa mogą wywołać bardzo silne reakcje alergiczne. Uczulenia na te drugie zdarzają się rzadko, ale bywają niebezpieczne. Niestety ciężko wykryć taką alergię, ponieważ reakcja jest natychmiastowa, albo bardzo opóźniona.
Owoce są zdecydowanie bardziej problematyczne. Większość występujących w nich alergenów nie jest znana. Poza tym dane związki mogą występować tylko w niektórych odmianach i gatunkach, ich ilość może zmieniać się w trakcie dojrzewania. Właściwości uczulające owoców bardzo często nikną pod wpływem wysokiej temperatury (ale nie zawsze).
Objawy
Objawami alergii na owoce są najczęściej obrzęki wokół ust i zmiany skórne, jak wysypka, pokrzywka, świąd i pęcherze. Najniebezpieczniejszą reakcją na alergeny w owocach jest reakcja układu oddechowego. Może to być niewinny katar lub kaszel, ale także duszności, często tak silne, że konieczny jest kontakt z lekarzem.
Które owoce uczulają?
Są owoce, które uczulają bardziej i mniej. Najpopularniejsze w Polsce jabłka rzadko powodują reakcje alergiczne, a ewentualne szkodliwe substancje mogą być zneutralizowane przez wysoką temperaturę, czyli np. pieczenie bądź gotowanie.
Cieszące się złą sławą owoce cytrusowe także nie są tak szkodliwe jak się powszechnie sądzi. Jeśli powodują uczulenie, zwykle jest to niewinna pokrzywka lub obrzęk wokół ust.
Truskawki mają właściwości wyzwalające w organizmie histaminę. Konsekwencją są reakcje, które tylko pozornie wskazują na alergię.
Banany bywają powodem bardzo silnych reakcji alergicznych, szczególnie u osób ze stwierdzoną alergią na awokado, melona czy kiwi. Konsekwencją spożycia tego owocu mogą być nawet silne objawy kliniczne, takie jak wstrząs anafilaktyczny.
Mimo, że brzoskwinie zawierają bardzo silny alergen, który jest odporny na temperaturę, uczuleni na nią nie muszą się martwić. Większość niebezpiecznych związków znajduje się w skórce, więc obrane owoce mogą być spożywane.
Najwięcej niebezpiecznych alergenów zawiera niewinne kiwi. Osoby uczulone na ten owoc powinny bezwzględnie unikać jego spożywania w każdej postaci. Związki w nim zawarte mogą prowadzić do poważnych zaburzeń układu oddechowego - skurczu oskrzeli, zapalenia oskrzeli, nawracającego zapalenia płuc.
Owoce są pyszne i zdrowe, więc powinny być podstawowym składnikiem diety. Należy jednak pamiętać, by zwracać uwagę na każde nietypowe zachowanie organizmu, które mogło być wywołane alergenem. Dzięki szybkiej reakcji można uniknąć poważnych problemów w przyszłości.
Sonia Goździewicz
fot. Jupiterimages