Wielka moc małych owoców
Najbardziej wartościowe są czarne porzeczki. Wystarczy garść tych owoców, by dostarczyć organizmowi dzienną dawkę witaminy C! Dzięki zawartości antocyjanów czarne porzeczki łagodzą dolegliwości żołądkowe. Ponadto, działają moczopędnie, mogą więc okazać się pomocne w zapobieganiu kamicy nerkowej. Łagodzą również bóle gardła o podłożu bakteryjnym. Z kolei obecne w nich fitoncydy, doskonale radzą sobie także z infekcjami wirusowymi i grzybiczymi. Olejki olejki eteryczne w nich zawarte pobudzają apetyt i wspomagają wydzielanie soków trawiennych. Czarne porzeczki zalecane są także w diecie osób cierpiących na miażdżycę i schorzenia układu krążenia, choroby zapalne wątroby i nerek czy migrenę. Białe i czerwone zawierają nieco mniej przeciwutleniaczy niż czarne, ale więcej pektyn, dzięki czemu kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Z kolei obecne w nich polifenole łagodzą bóle menstruacyjne. Czerwone porzeczki warto jeść również ze względu na obecne w nich witaminy z grupy B, żelazo i wapń.