Niedoceniane owoce. Jak wykorzystać porzeczki w kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Smaczne i zdrowe

Obraz
© 123RF

Białe, czarne czy czerwone? Które porzeczki są najzdrowsze? Odpowiedź jest prosta – wszystkie! Właśnie zaczyna się sezon. Można je jeść na surowo, mrozić dodawać do deserów, przygotowywać z nich dżemy, soki, syropy, galaretki, kompoty. Zobaczcie nasze inspiracje.

/ 6Który kolor wybrać?

Obraz
© 123RF

Bez względu na kolor, porzeczki to bardzo wartościowe owoce. Wszystkie odmiany wzmacniają kruche naczynia krwionośne, wspierają układ odpornościowy, wspomagają trawienie, oczyszczają z toksyn i poprawiają wygląd skóry. Wartość energetyczna czarnych porzeczek jest największa, wynosi mniej więcej 60–70 kcal na 100 g. Kaloryczność tych jaśniejszych to około 30–50 kcal. Porzeczki zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, P, beta-karoten, garbniki, pektyny, błonnik, żelazo, potas, wapń, magnez, bor. Jednak zawartość składników odżywczych w poszczególnych odmianach jest różna.

/ 6Wielka moc małych owoców

Obraz
© 123RF

Najbardziej wartościowe są czarne porzeczki. Wystarczy garść tych owoców, by dostarczyć organizmowi dzienną dawkę witaminy C! Dzięki zawartości antocyjanów czarne porzeczki łagodzą dolegliwości żołądkowe. Ponadto, działają moczopędnie, mogą więc okazać się pomocne w zapobieganiu kamicy nerkowej. Łagodzą również bóle gardła o podłożu bakteryjnym. Z kolei obecne w nich fitoncydy, doskonale radzą sobie także z infekcjami wirusowymi i grzybiczymi. Olejki olejki eteryczne w nich zawarte pobudzają apetyt i wspomagają wydzielanie soków trawiennych. Czarne porzeczki zalecane są także w diecie osób cierpiących na miażdżycę i schorzenia układu krążenia, choroby zapalne wątroby i nerek czy migrenę. Białe i czerwone zawierają nieco mniej przeciwutleniaczy niż czarne, ale więcej pektyn, dzięki czemu kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Z kolei obecne w nich polifenole łagodzą bóle menstruacyjne. Czerwone porzeczki warto jeść również ze względu na obecne w nich witaminy z grupy B, żelazo i wapń.

/ 6Porzeczki w kuchni

Obraz
© 123RF

Porzeczki, ze względu na swój oryginalny smak i intensywny zapachowi mogą być wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. Można je jeść na surowo lub mrozić, ponieważ ten sposób przechowywania pozwala zachować niemal wszystkie wartości odżywcze. Natomiast suszone porzeczki dodawane są często do owocowych lub owocowo-ziołowych herbatek.

/ 6Niezastąpione do deserów

Obraz
© 123RF

W upalny dzień orzeźwi nas porzeczkowy chłodnik (bardzo popularny w krajach skandynawskich) lub kompot. Możemy także dodawać je do ciast i deserów – tart, biszkoptów, crumble, puddingów, tortów bezowych. Z kolei posłodzony miodem czy cukrem mus z przetartych przez sitko czarnych lub czerwonych porzeczek jest doskonały jako sos do naleśników, słodkich placków, ryżu, lodów i innych deserów – świetnie łączy się zwłaszcza z bananami, słodkimi brzoskwiniami oraz twarożkiem.

/ 6Pasują do mięs

Obraz
© 123RF

Z porzeczek możemy przygotować także przetwory – dżemy, galaretki, syropy, wina, soki, nalewki, likiery. Kwaskowata konfitura porzeczkowa nadaje się także jako dodatek do polędwiczek wieprzowych czy piersi kaczki. Można nimi również faszerować kurczaka, indyka lub schabowe roladki. Świetnie komponują się one z majerankiem, ziołami czy ostrymi przyprawami takimi jak kolorowy pieprz.

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje