Królik w kuchni
- Jeśli chodzi o zastosowanie i wykorzystanie mięsa króliczego w kuchni, to świetnie nadaje się do zup, potrawek czy pasztetów – przekonuje dietetyk kliniczny. Przed przygotowaniem mięsa króliczego warto je zamarynować – będzie delikatniejsze i bardziej kruche – dodaje Anna Jasińska.
Przepis na królika duszona w winie i tymianku
Składniki:
- tuszka królicza,
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina,
- 3 łyżki masła,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżka mąki pszennej,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- łyżka posiekanej pietruszki,
- kilka gałązek tymianku.
Przygotowanie:
Tuszkę królika podziel na części, obsyp solą, świeżo mielonym pieprzem i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Teraz delikatnie oprósz całe mięso mąką i obsmaż na maśle. Cebulę obierz z łupin, pokrój w ćwiartki i podsmaż przez kilka minut, by zeszkliła się, a następnie przełóż ją do brytfanki. Na wierzchu poukładaj kawałki króliczego mięsa i zalej je połową szklanki wina. Dodaj kilka gałązek tymianku. Naczynie przykryj pokrywką i duś przez ok. godzinę w temperaturze 180 st. Kiedy królik jest już upieczony, wyjmij go z piekarnika, obsyp natką pietruszki i podawaj z warzywami ugotowanymi na parze. Smacznego!