Niedoceniane mięso królicze teraz w Lidlu i Biedronce

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 6Dlaczego warto je kupić?

Obraz
© 123RF.COM

Choć Polska jest jednym z czołowych producentów mięsa króliczego w Europie, to jednak niezbyt często gości ono na naszych talerzach. Warto to zmienić i choć 2-3 razy w miesiącu wybrać królika zamiast tak popularnego kurczaka. Dlaczego? Na to i inne pytania odpowie Anna Jasińska, dietetyk kliniczny Nutri Creative. Zapraszamy do lektury.

/ 6Królik na diecie

Obraz
© 123RF.COM

- Mięso z królika śmiało można nazwać dietetycznym ze względu na małą zawartość tłuszczu - przekonuje Anna Jasińska i dodaje, że jest ono niskokaloryczne – zawiera jedynie 114 kcal w 100 g, czyli tyle ile gotowana bez skóry pierś z kurczaka. To dlatego jest świetnym wyborem dla osób chcących pozbyć się zbędnych kilogramów.

/ 6Jedz na zdrowie

Obraz
© 123RF.COM

Dodatkowo królicze mięso ma niską zawartoścą cholesterolu: 35-50mg w 100g. - Dla porównania żółtko to aż 650-750 mg cholesterolu w 100g – mówi nam dietetyk kliniczny. Ciekawostką jest także to, że znajdziemy w nim kwas linolenowy. - To rodzaj kwasu tłuszczowego omega-3 podobnego do tłuszczu ryb morskich. Jest szczególnie cenny dla naszego zdrowia, ponieważ organizm ludzki sam nie potrafi go wytworzyć, więc musimy mu go dostarczać w pokarmie – tłumaczy ekspertka. Mięso królicze jest także doskonałym źródłem białka - w 100 g znajdziemy go aż 21,8 g. - Warto wiedzieć, że jest ono bardzo dobrze przyswajalne przez organizm ludzki - nawet półtora raza lepiej niż wołowina – dodaje Anna Jasińska.

/ 6Dla kogo mięso z królika?

Obraz
© Shutterstock.com

Komu więc warto polecać mięso królicze? - Przede wszystkim niemowlętom od 6 miesiąca życia i dzieciom, ale także kobietom karmiącym i osobom starszym – przekonuje dietetyczka. Dodatkowo świetnie sprawdzi się w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, u osób z dną moczanową (zawiera mało puryn) oraz u alergików. - Mięso królika to bogate źródło witamin, szczególnie tych z grupy B oraz minerałów – dodaje ekspertka.

/ 6Jedz królika, bo warto

Obraz
© 123RF.COM

Aż 90 proc. polskiej produkcji króliczego mięsa trafia na eksport. Nic dziwnego, skoro przeciętny Polak rocznie spożywa go zaledwie pół kg. Dla porównania statystyczny Włoch czy Francuz zjada aż 5,5 kg więcej. Dlaczego tak rzadko królik gości na naszym stole? Być może chodzi o cenę. No cóż, królicze mięso nie należy do najtańszych, dlatego warto szukać promocji czy ofert specjalnych w popularnych dyskontach.

/ 6Królik w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

- Jeśli chodzi o zastosowanie i wykorzystanie mięsa króliczego w kuchni, to świetnie nadaje się do zup, potrawek czy pasztetów – przekonuje dietetyk kliniczny. Przed przygotowaniem mięsa króliczego warto je zamarynować – będzie delikatniejsze i bardziej kruche – dodaje Anna Jasińska.

Składniki:

  • tuszka królicza,
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina,
  • 3 łyżki masła,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • łyżka posiekanej pietruszki,
  • kilka gałązek tymianku.

Tuszkę królika podziel na części, obsyp solą, świeżo mielonym pieprzem i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Teraz delikatnie oprósz całe mięso mąką i obsmaż na maśle. Cebulę obierz z łupin, pokrój w ćwiartki i podsmaż przez kilka minut, by zeszkliła się, a następnie przełóż ją do brytfanki. Na wierzchu poukładaj kawałki króliczego mięsa i zalej je połową szklanki wina. Dodaj kilka gałązek tymianku. Naczynie przykryj pokrywką i duś przez ok. godzinę w temperaturze 180 st. Kiedy królik jest już upieczony, wyjmij go z piekarnika, obsyp natką pietruszki i podawaj z warzywami ugotowanymi na parze. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja