Chiny
Chociaż zupa z ptasich gniazd jest uznawana za danie kuchni chińskiej, występuje też w niemal całej Azji Południowo-Wschodniej m.in. w Tajlandii i Malezji. Gniazda, na bazie których gotowana jest zupa, składają się głównie z wodorostów i śliny. Za ten przysmak, uznany przez Chińczyków za afrodyzjak, musimy sporo zapłacić. Ceny, w zależności od rodzaju gniazda, dochodzą nawet do 400 złotych. Chińskie tzw. pijane krewetki to z kolei danie, które przypomina koreańskie san-nakji. Przed podaniem żywe krewetki pływają przez kilkanaście minut z wodą z dodatkiem wódki baijiu. Dzięki temu podczas jedzenia nie będą tak ożywione jak wspomniane wcześniej ośmiornice i łatwiej będzie można je zjeść. Inną potrawą kuchni chińskiej są sōnghuādàn, czyli tzw. stuletnie jaja. Wbrew nazwie do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku tygodni. Wystarczy, że umieścimy jajka w szczelnym pojemniku wypełnionym roztworem m.in. z gliny, soli, łusek ryżowych i wody.