Nie tylko sushi. Poznaj najdziwniejsze dania kuchni azjatyckiej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kuchnie świata

Obraz
© 123RF

Chociaż kuchnia azjatycka z reguły kojarzy się nam z japońskim sushi i koreańskim kimchi, znajdziemy w niej wiele dań, które zaskakują Europejczyków. Smażone tarantule, gotowane oczy tuńczyka i zupa z ptasich gniazd to tylko niektóre z nich. Jesteście ciekawi, co jeszcze możemy spróbować podczas podróży do Azji? Zapraszamy do galerii.

/ 6Japonia

Obraz
© Instagram.com | adpgram

Trująca ryba fugu to jedna z najsłynniejszych potraw kuchni japońskiej. Co roku kilkanaście osób umiera z powodu trucizny, którą zawiera to zwierzę. Nic zatem dziwnego, że cesarz Japonii ma zakaz jej spożywania. Restauracje, w których podawane jest sashimi z fugu, muszą posiadać specjalny certyfikat. Pracują w nich wykwalifikowani kucharze, którzy po odbyciu kilkuletniego kursu potrafią usunąć z mięsa truciznę. Kolejnym japońskim smakołykiem są oczy tuńczyka. Gotowane lub smażone często podawane jako przystawka lub lekka przekąska. Z kolei stosunkowo nowym przysmakiem w Kraju Kwitnącej Wiśni są * jibachi senbei*, czyli ciasteczka z mąki ryżowej z dodatkiem uprzednio ugotowanych i suszonych os. Piekarnia je produkująca, ma siedzibę w miejscowości Omachi, której mieszkańcy od lat uznają osy za wyjątkowe źródło białka.

/ 6Korea Południowa

Obraz
© 123RF

Beondegi, duszone larwy jedwabników, to jeden z najsłynniejszych koreańskich smakołyków. Podawane na ciepło owady możemy kupić niemal na każdym kroku – są bowiem sprzedawane na niewielkich straganach rozmieszczonych na ulicach. San-nakji to z kolei danie, które może spowodować śmierć przez... uduszenie. Wszystko z powodu broniącej się przed zjedzeniem, jeszcze żywej, ośmiornicy. Jedzenie tej potrawy to nie lada wyzwanie. Kawałki poruszają się na talerzu, a po włożeniu do ust próbują przyssać się do podniebienia konsumenta.

/ 6Indonezja

Obraz
© Instagram.com | yeahrika

Podczas kulinarnej podróży po Indonezji z pewnością natrafimy na popularną w tym regionie zupę z nietoperza. Nie bez przyczyny danie to wymieniane jest wśród potraw dla podróżników o mocnych nerwach. W garnku oprócz mleka kokosowego i imbiru z pewnością dostrzeżemy całe ugotowane zwierzę. Kopi luwak to z kolei napój popularny nie tylko w Indonezji. Kawa z ziaren, które zostały wydobyte z odchodów przypominającej łasicę cywety, jest uznawana za najdroższą kawę na świecie. Ceny filiżanki kopi luwak wahają się w okolicach 100 dolarów.

/ 6Kambodża

Obraz
© 123RF

Kambodża to z pewnością raj dla miłośników kulinarnych eksperymentów. Na lokalnych straganach możemy skosztować tam wielu różnych gatunków owadów, m.in. mrówek, skorpionów, świerszczy, szarańczy, a także żuków. Jednak najsłynniejszym przysmakiem jest a-ping, czyli smażone tarantule. Mieszkańcy Kambodży smażą pająki na głębokim tłuszczu z dodatkiem czosnku i sprzedają w formie chrupiącej przekąski.

/ 6Chiny

Obraz
© 123RF

Chociaż zupa z ptasich gniazd jest uznawana za danie kuchni chińskiej, występuje też w niemal całej Azji Południowo-Wschodniej m.in. w Tajlandii i Malezji. Gniazda, na bazie których gotowana jest zupa, składają się głównie z wodorostów i śliny. Za ten przysmak, uznany przez Chińczyków za afrodyzjak, musimy sporo zapłacić. Ceny, w zależności od rodzaju gniazda, dochodzą nawet do 400 złotych. Chińskie tzw. pijane krewetki to z kolei danie, które przypomina koreańskie san-nakji. Przed podaniem żywe krewetki pływają przez kilkanaście minut z wodą z dodatkiem wódki baijiu. Dzięki temu podczas jedzenia nie będą tak ożywione jak wspomniane wcześniej ośmiornice i łatwiej będzie można je zjeść. Inną potrawą kuchni chińskiej są sōnghuādàn, czyli tzw. stuletnie jaja. Wbrew nazwie do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku tygodni. Wystarczy, że umieścimy jajka w szczelnym pojemniku wypełnionym roztworem m.in. z gliny, soli, łusek ryżowych i wody.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja