Nie tylko sushi. Poznaj najdziwniejsze dania kuchni azjatyckiej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kuchnie świata

Obraz
© 123RF

Chociaż kuchnia azjatycka z reguły kojarzy się nam z japońskim sushi i koreańskim kimchi, znajdziemy w niej wiele dań, które zaskakują Europejczyków. Smażone tarantule, gotowane oczy tuńczyka i zupa z ptasich gniazd to tylko niektóre z nich. Jesteście ciekawi, co jeszcze możemy spróbować podczas podróży do Azji? Zapraszamy do galerii.

/ 6Japonia

Obraz
© Instagram.com | adpgram

Trująca ryba fugu to jedna z najsłynniejszych potraw kuchni japońskiej. Co roku kilkanaście osób umiera z powodu trucizny, którą zawiera to zwierzę. Nic zatem dziwnego, że cesarz Japonii ma zakaz jej spożywania. Restauracje, w których podawane jest sashimi z fugu, muszą posiadać specjalny certyfikat. Pracują w nich wykwalifikowani kucharze, którzy po odbyciu kilkuletniego kursu potrafią usunąć z mięsa truciznę. Kolejnym japońskim smakołykiem są oczy tuńczyka. Gotowane lub smażone często podawane jako przystawka lub lekka przekąska. Z kolei stosunkowo nowym przysmakiem w Kraju Kwitnącej Wiśni są * jibachi senbei*, czyli ciasteczka z mąki ryżowej z dodatkiem uprzednio ugotowanych i suszonych os. Piekarnia je produkująca, ma siedzibę w miejscowości Omachi, której mieszkańcy od lat uznają osy za wyjątkowe źródło białka.

/ 6Korea Południowa

Obraz
© 123RF

Beondegi, duszone larwy jedwabników, to jeden z najsłynniejszych koreańskich smakołyków. Podawane na ciepło owady możemy kupić niemal na każdym kroku – są bowiem sprzedawane na niewielkich straganach rozmieszczonych na ulicach. San-nakji to z kolei danie, które może spowodować śmierć przez... uduszenie. Wszystko z powodu broniącej się przed zjedzeniem, jeszcze żywej, ośmiornicy. Jedzenie tej potrawy to nie lada wyzwanie. Kawałki poruszają się na talerzu, a po włożeniu do ust próbują przyssać się do podniebienia konsumenta.

/ 6Indonezja

Obraz
© Instagram.com | yeahrika

Podczas kulinarnej podróży po Indonezji z pewnością natrafimy na popularną w tym regionie zupę z nietoperza. Nie bez przyczyny danie to wymieniane jest wśród potraw dla podróżników o mocnych nerwach. W garnku oprócz mleka kokosowego i imbiru z pewnością dostrzeżemy całe ugotowane zwierzę. Kopi luwak to z kolei napój popularny nie tylko w Indonezji. Kawa z ziaren, które zostały wydobyte z odchodów przypominającej łasicę cywety, jest uznawana za najdroższą kawę na świecie. Ceny filiżanki kopi luwak wahają się w okolicach 100 dolarów.

/ 6Kambodża

Obraz
© 123RF

Kambodża to z pewnością raj dla miłośników kulinarnych eksperymentów. Na lokalnych straganach możemy skosztować tam wielu różnych gatunków owadów, m.in. mrówek, skorpionów, świerszczy, szarańczy, a także żuków. Jednak najsłynniejszym przysmakiem jest a-ping, czyli smażone tarantule. Mieszkańcy Kambodży smażą pająki na głębokim tłuszczu z dodatkiem czosnku i sprzedają w formie chrupiącej przekąski.

/ 6Chiny

Obraz
© 123RF

Chociaż zupa z ptasich gniazd jest uznawana za danie kuchni chińskiej, występuje też w niemal całej Azji Południowo-Wschodniej m.in. w Tajlandii i Malezji. Gniazda, na bazie których gotowana jest zupa, składają się głównie z wodorostów i śliny. Za ten przysmak, uznany przez Chińczyków za afrodyzjak, musimy sporo zapłacić. Ceny, w zależności od rodzaju gniazda, dochodzą nawet do 400 złotych. Chińskie tzw. pijane krewetki to z kolei danie, które przypomina koreańskie san-nakji. Przed podaniem żywe krewetki pływają przez kilkanaście minut z wodą z dodatkiem wódki baijiu. Dzięki temu podczas jedzenia nie będą tak ożywione jak wspomniane wcześniej ośmiornice i łatwiej będzie można je zjeść. Inną potrawą kuchni chińskiej są sōnghuādàn, czyli tzw. stuletnie jaja. Wbrew nazwie do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku tygodni. Wystarczy, że umieścimy jajka w szczelnym pojemniku wypełnionym roztworem m.in. z gliny, soli, łusek ryżowych i wody.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce