Japonia
Trująca ryba fugu to jedna z najsłynniejszych potraw kuchni japońskiej. Co roku kilkanaście osób umiera z powodu trucizny, którą zawiera to zwierzę. Nic zatem dziwnego, że cesarz Japonii ma zakaz jej spożywania. Restauracje, w których podawane jest sashimi z fugu, muszą posiadać specjalny certyfikat. Pracują w nich wykwalifikowani kucharze, którzy po odbyciu kilkuletniego kursu potrafią usunąć z mięsa truciznę. Kolejnym japońskim smakołykiem są oczy tuńczyka. Gotowane lub smażone często podawane jako przystawka lub lekka przekąska. Z kolei stosunkowo nowym przysmakiem w Kraju Kwitnącej Wiśni są * jibachi senbei*, czyli ciasteczka z mąki ryżowej z dodatkiem uprzednio ugotowanych i suszonych os. Piekarnia je produkująca, ma siedzibę w miejscowości Omachi, której mieszkańcy od lat uznają osy za wyjątkowe źródło białka.