Rośliny strączkowe
Fasola, soja, ciecierzyca, bób, groch, soczewica to produkty prosto z natury, które warto jeść jak najczęściej. Mają w składzie pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy i pierwiastki, które wpływają ochronnie na serce. Kanadyjscy naukowcy odkryli, że jedna porcja tych roślin dziennie (ok. 3/4 miseczki) może obniżyć poziom złego cholesterolu o 5 proc. A zdaniem uczonych może to oznaczać o 5 proc. niższe ryzyko wystąpienia chorób serca. Rośliny strączkowe podnoszą również poziom dobrego cholesterolu. Przed spożyciem nasiona należy namoczyć, najlepiej przez całą noc. Warto podawać je z ziołami przeciwdziałającymi wzdęciom (majeranek, kminek, koper włoski, kolendra).
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl