Szpinak i brokuły, czyli zielone warzywa
Duża zawartość chlorofilu, witaminy C, potasu i żelaza. Tym wyróżniają się najzdrowsze zielone warzywa, czyli szpinak i brokuły. Szczególnie w liściach szpinaku znajduje się dużo łatwo przyswajalnego żelaza, które odgrywa bardzo ważna rolę w produkcji czerwonych krwinek (2,8 mg w 100 g - dzienne zapotrzebowanie to ok. 18 mg dla kobiet i 15 mg dla mężczyzn). Potas z kolei obniża ciśnienie i dodatkowo współdziała z magnezem, regulując pracę serca. Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.
Brokuły oprócz żelaza i potasu, są także bogate w fosfor, wapń, chrom. Zawiera też związek siarkowy - sulforatan oraz chlorki i związki indolowe, które zapobiegają tworzeniu się polipów jelitowych i nowotworów. Znajdujący się w brokule kwas pentotenowy wzmacnia centralny system nerwowy, pomaga w przyswajaniu witamin B2 i B12 oraz tworzeniu czerwonych ciałek krwi, działa korzystnie w regeneracji uszkodzonych tkanek i leczeniu chorób skóry, jest niezbędny dla normalnego wzrostu. Brokuł zawiera również kwas foliowy, niezbędny np. dla kobiet w ciąży.