Pişmaniye
Ten delikatny deser o wyglądzie waty cukrowej, wręcz rozpływa się w ustach, ale jest też niemiłosiernie słodki. Zwykle delektują się nim turyści przybywający do Turcji, którzy chórem powtarzają, że słodycze w tym kraju są wyśmienite. Pişmaniye to w dosłownym tłumaczeniu skrucha lub ubolewanie. Słodycze podobno zasłużyły sobie na taką nazwę ze względu na trudność w ich przygotowaniu. Zazwyczaj delikatne nitki, z jakich się składają, formowane są w kulki lub podłużne wałeczki. Wyglądają wówczas jak wełniane kłębki i są lekkie jak puch. Zależnie od smaku (waniliowy, kakaowy) mają różny kolor. Mogą być białe, kremowe a nawet zielone. Do ich przygotowania używa się mąki pszennej, masła i cukru, wanilii, a czasami również pistacji lub kakao. Obecnie z wytwarzania pişmaniye słynie miasto Izmit.
10 najbardziej kalorycznych drinków