Najsłodsze desery

None

Obraz

/ 8Sama słodycz

Obraz
© archiwum

Są pyszne, często ociekają kleistym syropem lub ciągną się od nadmiaru karmelu czy cukru. Ich tradycja często sięga setek lat wstecz. Każdy kraj ma swój sekretny przepis na ulubione słodycze. Dla nas zazwyczaj są one wspomnieniem smaków wakacji, co sprawia, że na samą myśl o nich cieknie ślinka i rozpływamy się w marzeniach. Słodycze - najsłodsze ze słodkich.

Rozpływa się w ustach, prawda? Ten przysmak z karmelu oraz miazgi nasion oleistych pochodzi z Indii. Jednak chałwę pokochało wiele narodów. Popularna jest na Bałkanach, w krajach śródziemnomorskich i zachodniej Azji. W każdym miejscu smakuje nieco inaczej. Zależny to od nasion jakich użyto do jej produkcji (sezam, mak, orzechy) i oczywiście dodatków (zazwyczaj są to bakalie). Chałwa przede wszystkim powinna być bardzo słodka i niestety tłusta.

ml/mmch
10 najbardziej kalorycznych drinków

/ 8Kandyzowane owoce

Obraz
© archiwum

Są wyrafinowane, niezwykle kolorowe i oryginalne w smaku. Jedną z odmian są tradycyjnie kandyzowane owoce, jakie robi się na Cyprze, czyli glyko. Różnią się od tych, jakie nasze babcie dodają do ciast. Przede wszystkim są niewiarygodnie słodkie, więc nie sposób zjeść ich zbyt dużo. Zazwyczaj podaje się je na małym spodku, by można było nabrać jedynie kilka łyżeczek. Do tego tradycyjnie parzona kawa na zakończenie posiłku. Glyko to winogrona, skórki z pomarańczy, nawet całe orzechy włoskie. Manufaktury produkujące kandyzowane owoce znajdują się w tamtejszych górach, jednak kobiety cypryjskie robią glyko w tradycyjny sposób, przekazywany z pokolenia na pokolenie.
10 najbardziej kalorycznych drinków

/ 8Pişmaniye

Obraz
© archiwum

Ten delikatny deser o wyglądzie waty cukrowej, wręcz rozpływa się w ustach, ale jest też niemiłosiernie słodki. Zwykle delektują się nim turyści przybywający do Turcji, którzy chórem powtarzają, że słodycze w tym kraju są wyśmienite. Pişmaniye to w dosłownym tłumaczeniu skrucha lub ubolewanie. Słodycze podobno zasłużyły sobie na taką nazwę ze względu na trudność w ich przygotowaniu. Zazwyczaj delikatne nitki, z jakich się składają, formowane są w kulki lub podłużne wałeczki. Wyglądają wówczas jak wełniane kłębki i są lekkie jak puch. Zależnie od smaku (waniliowy, kakaowy) mają różny kolor. Mogą być białe, kremowe a nawet zielone. Do ich przygotowania używa się mąki pszennej, masła i cukru, wanilii, a czasami również pistacji lub kakao. Obecnie z wytwarzania pişmaniye słynie miasto Izmit.
10 najbardziej kalorycznych drinków

/ 8Baklava

Obraz
© archiwum

Arabskie ciastka są nasączone syropem, często nadziewane orzechami, pistacjami lub migdałami. Egipt, Maroko, Turcja słyną przede wszystkim z baklavy, choć popularność smakołyku sprawiła, że można go dostać jeszcze w kilku ościennych krajach. To przysmak tak słodki, że niektórzy nie są w stanie zjeść do końca jednej porcji. Piekarze i restauratorzy zdają sobie z tego sprawę i często kroją ciasto na niewielkie kwadraty lub trójkąty. Jak wygląda baklava? To warstwy chrupkiego, cieniutkiego, rozwarstwiającego się ciasta, w którym ukryte są orzechy włoskie lub pistacje. Wszystko zalane jest syropem cukrowym i miodem.
10 najbardziej kalorycznych drinków

/ 8Marcepan

Obraz
© archiwum

Ta wspaniała, słodka rozkosz dla podniebienia to mieszanka cukru, prażonych i zmielonych migdałów oraz olejku migdałowego. Historia przysmaku jest długa, sięga aż 2000 lat. W czasach starożytnych Persowie sporządzali go z migdałów i miodu. Znali go również Rzymianie. Marcepan w kształcie chleba, pokryty warstwą złota, bywał podarunkiem dla najwyższych dostojników, cesarzy i królów. Dziś spór o autorstwo przepisu toczą między sobą Włosi i Węgrzy. W Budapeszcie znajduje się nawet muzeum marcepanu. Teraz za europejską stolicę tego przysmaku uważa się niemiecką Lubekę, która od XIX w. bywa nazywana "miastem marcepana".
10 najbardziej kalorycznych drinków

/ 8Pastéis de Belém

Obraz
© archiwum

Portugalskie słodycze są niewiarygodnie słodkie, a ich wybór przyprawia o zawrót głowy. Znawcy kuchni naliczyli ich ok. 200. Do najbardziej znanych należą niewielkie ciastka - babeczki wypełnione słodkim budyniem i obficie posypane cukrem pudrem. Tego typu słodycze najprawdopodobniej przywieźli do Portugalii Maurowie, jednak swą dzisiejszą formę zawdzięczają Portugalczykom, którzy zgrabnie przerobili je na swój przysmak narodowy. Najsmaczniejsze Pastéis de Belém dostaniemy w Lizbonie, w cukierni przy klasztorze Hieronimitów. Naprawdę można się porządnie zasłodzić.
10 najbardziej kalorycznych drinków

/ 8Beza Pavlova

Obraz
© archiwum

Powstała aż na Antypodach. Ma zachwycać lekkością, ale nie dajmy się zwieść, bo to bardzo kaloryczny deser. Jak głosi legenda, został przygotowany z wdzięczności dla rosyjskiej tancerki - Anny Pavlovej - za jej trasę koncertową w Nowej Zelandii. Choć do miejsca powstania przysmaku pretensje roszczą sobie również Australijczycy. Chrupiąca na zewnątrz i miękka, ciągnąca się w środku beza przykryta jest bitą śmietaną. Tradycyjnie dekoruje się ją truskawkami, malinami, kiwi, bananami, figami i brzoskwiniami. Bardziej znana i rozpowszechniona wersja z truskawkami pochodzi z Wielkiej Brytanii.

ml/mmch
10 najbardziej kalorycznych drinków

/ 8Nugat

Obraz
© archiwum

"Rozpieszczasz nas"- od tych słów w języku francuskim wywodzi się nazwa deseru. Pyszny, słodki blok składa się z masy z syropu gotowanego z miodem, wymieszanej z siekanymi orzechami lub migdałami oraz ubitą z białek pianą, czasem z dodatkiem kakao. Najlepiej smakuje z wafelkiem. Trzy podstawowe rodzaje nugatu to: biały - robiony z piany z białek i miodu, znany już w XV w.; brązowy - bez jajek, chrupki; wiedeński - nim najczęściej wypełniane są praliny, zasadniczo jest miksem czekolady i orzechów.
10 najbardziej kalorycznych drinków

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem