Domowy keczup
Trudno sobie wyobrazić grillowaną kiełbaskę bez keczupu. Jednak w sklepowych produktach często na próżno szukać pomidorów. Warto zatem przygotować domową wersję. Możemy dobrać ulubione dodatki. Taki keczup będzie dużo smaczniejszy i zdrowszy od gotowego. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki, usuń zdrewniałe środki i gniazda nasienne. Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na oleju w garnku o grubym dnie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj pomidory i duś pod przykryciem ok. godziny. Dopraw solą, pieprzem, chili, cukrem i ziołami prowansalskimi. Zblenduj i gotuj jeszcze przez godzinę, często mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący keczup wlej do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj przez 15 minut.