Najlepsze dodatki do mięs z grilla. Smakują wyśmienicie

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 6Zrób zamiast kupować

Obraz
© Fotolia

Roznoszący się zapach grillowanej karkówki, kiełbasy czy żeberek pobudzi apetyty nawet tych, którzy już są po obiedzie. Do przysmaków z grilla doskonale pasują sałatki z sezonowych warzyw i wyraziste sosy.

/ 6Grecki klasyk

Obraz
© 123RF.COM

Smak potraw z grilla doskonale podkręci musztarda. Historia tego sosu wytwarzanego z ziarnem gorczycy sięga niemal dwóch tysięcy lat. Musztardę z łatwością przygotujemy w domu. Musimy jedynie zaopatrzyć się w ziarna gorczycy. Do tego ocet winny (jest znacznie łagodniejszy niż spirytusowy), sól i cukier. Gorczycę należy rozetrzeć w moździerzu, by uzyskać pożądaną grubość. Następnie przesypujemy ją do słoiczka i zalewamy octem winnym. Słoiczek odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach dodajemy przyprawy. Możemy też zaszaleć z innymi dodatkami – miodem, chrzanem czy kurkumą.

/ 6Domowy keczup

Obraz
© 123RF.COM

Trudno sobie wyobrazić grillowaną kiełbaskę bez keczupu. Jednak w sklepowych produktach często na próżno szukać pomidorów. Warto zatem przygotować domową wersję. Możemy dobrać ulubione dodatki. Taki keczup będzie dużo smaczniejszy i zdrowszy od gotowego. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki, usuń zdrewniałe środki i gniazda nasienne. Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na oleju w garnku o grubym dnie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj pomidory i duś pod przykryciem ok. godziny. Dopraw solą, pieprzem, chili, cukrem i ziołami prowansalskimi. Zblenduj i gotuj jeszcze przez godzinę, często mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący keczup wlej do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj przez 15 minut.

/ 6Ogórki i czosnek

Obraz
© 123RF.COM

Tzatziki, czyli specjał kuchni greckiej łatwo kupić w gotowych pojemniczkach, ale lepszy smak i wartości odżywcze ma sos tzatziki przygotowany w domu. Świeże ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odlej sok. Ogórki połącz w misce z jogurtem greckim oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, posiekanymi ziołami oraz solą. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw szczyptą soli. Sos przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.

/ 6Owocowy chutney

Obraz
© 123RF.COM

Chutney to gęsty sos bardzo popularny w indyjskiej kuchni. Przyrządza się go z warzyw i owoców z dodatkiem rodzynek, przypraw oraz octu. Może być w wersji słodkiej lub wytrawnej. Lekko pikantny chutney żurawinowy będzie doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs. Suszone żurawiny wrzuć do garnka o grubym dnie, podlej wodą i duś pod przykryciem, aż zmiękną. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko, rodzynki, skórkę otartą z cytryny, ocet winny, sól, pieprz, cukier oraz posiekaną papryczkę chili. Podgrzewaj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Wymieszaj dokładnie, rozlej do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez ok. 10 minut.

/ 6Amerykański specjał

Obraz
© 123RF.COM

Świetnym uzupełnieniem grillowanych potraw z wieprzowiny, wołowiny czy kurczaka może być klasyczny amerykański sos barbecue. Jest słodki, gęsty, ma czerwonawy kolor i pachnie wędzonym dymem. Przygotowany samodzielnie będzie o wiele lepszy niż jego sklepowy odpowiednik. Bazą jest sos pomidorowy, czosnek i sól. Słodyczy nadaje brązowy cukier lub miód. Do tego ocet lub sok z cytryny, odrobina tabasco i inne dodatki takie jak whisky, suszone śliwki, przyprawy.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary