Zrób zamiast kupować
Roznoszący się zapach grillowanej karkówki, kiełbasy czy żeberek pobudzi apetyty nawet tych, którzy już są po obiedzie. Do przysmaków z grilla doskonale pasują sałatki z sezonowych warzyw i wyraziste sosy.
Grecki klasyk
Smak potraw z grilla doskonale podkręci musztarda. Historia tego sosu wytwarzanego z ziarnem gorczycy sięga niemal dwóch tysięcy lat. Musztardę z łatwością przygotujemy w domu. Musimy jedynie zaopatrzyć się w ziarna gorczycy. Do tego ocet winny (jest znacznie łagodniejszy niż spirytusowy), sól i cukier. Gorczycę należy rozetrzeć w moździerzu, by uzyskać pożądaną grubość. Następnie przesypujemy ją do słoiczka i zalewamy octem winnym. Słoiczek odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach dodajemy przyprawy. Możemy też zaszaleć z innymi dodatkami – miodem, chrzanem czy kurkumą.
Domowy keczup
Trudno sobie wyobrazić grillowaną kiełbaskę bez keczupu. Jednak w sklepowych produktach często na próżno szukać pomidorów. Warto zatem przygotować domową wersję. Możemy dobrać ulubione dodatki. Taki keczup będzie dużo smaczniejszy i zdrowszy od gotowego. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki, usuń zdrewniałe środki i gniazda nasienne. Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na oleju w garnku o grubym dnie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj pomidory i duś pod przykryciem ok. godziny. Dopraw solą, pieprzem, chili, cukrem i ziołami prowansalskimi. Zblenduj i gotuj jeszcze przez godzinę, często mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący keczup wlej do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj przez 15 minut.
Ogórki i czosnek
Tzatziki, czyli specjał kuchni greckiej łatwo kupić w gotowych pojemniczkach, ale lepszy smak i wartości odżywcze ma sos tzatziki przygotowany w domu. Świeże ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odlej sok. Ogórki połącz w misce z jogurtem greckim oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, posiekanymi ziołami oraz solą. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw szczyptą soli. Sos przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Owocowy chutney
Chutney to gęsty sos bardzo popularny w indyjskiej kuchni. Przyrządza się go z warzyw i owoców z dodatkiem rodzynek, przypraw oraz octu. Może być w wersji słodkiej lub wytrawnej. Lekko pikantny chutney żurawinowy będzie doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs. Suszone żurawiny wrzuć do garnka o grubym dnie, podlej wodą i duś pod przykryciem, aż zmiękną. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko, rodzynki, skórkę otartą z cytryny, ocet winny, sól, pieprz, cukier oraz posiekaną papryczkę chili. Podgrzewaj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Wymieszaj dokładnie, rozlej do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez ok. 10 minut.
Amerykański specjał
Świetnym uzupełnieniem grillowanych potraw z wieprzowiny, wołowiny czy kurczaka może być klasyczny amerykański sos barbecue. Jest słodki, gęsty, ma czerwonawy kolor i pachnie wędzonym dymem. Przygotowany samodzielnie będzie o wiele lepszy niż jego sklepowy odpowiednik. Bazą jest sos pomidorowy, czosnek i sól. Słodyczy nadaje brązowy cukier lub miód. Do tego ocet lub sok z cytryny, odrobina tabasco i inne dodatki takie jak whisky, suszone śliwki, przyprawy.