Najlepsze dodatki do mięs z grilla. Smakują wyśmienicie

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 6Zrób zamiast kupować

Obraz
© Fotolia

Roznoszący się zapach grillowanej karkówki, kiełbasy czy żeberek pobudzi apetyty nawet tych, którzy już są po obiedzie. Do przysmaków z grilla doskonale pasują sałatki z sezonowych warzyw i wyraziste sosy.

/ 6Grecki klasyk

Obraz
© 123RF.COM

Smak potraw z grilla doskonale podkręci musztarda. Historia tego sosu wytwarzanego z ziarnem gorczycy sięga niemal dwóch tysięcy lat. Musztardę z łatwością przygotujemy w domu. Musimy jedynie zaopatrzyć się w ziarna gorczycy. Do tego ocet winny (jest znacznie łagodniejszy niż spirytusowy), sól i cukier. Gorczycę należy rozetrzeć w moździerzu, by uzyskać pożądaną grubość. Następnie przesypujemy ją do słoiczka i zalewamy octem winnym. Słoiczek odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach dodajemy przyprawy. Możemy też zaszaleć z innymi dodatkami – miodem, chrzanem czy kurkumą.

/ 6Domowy keczup

Obraz
© 123RF.COM

Trudno sobie wyobrazić grillowaną kiełbaskę bez keczupu. Jednak w sklepowych produktach często na próżno szukać pomidorów. Warto zatem przygotować domową wersję. Możemy dobrać ulubione dodatki. Taki keczup będzie dużo smaczniejszy i zdrowszy od gotowego. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki, usuń zdrewniałe środki i gniazda nasienne. Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na oleju w garnku o grubym dnie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj pomidory i duś pod przykryciem ok. godziny. Dopraw solą, pieprzem, chili, cukrem i ziołami prowansalskimi. Zblenduj i gotuj jeszcze przez godzinę, często mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący keczup wlej do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj przez 15 minut.

/ 6Ogórki i czosnek

Obraz
© 123RF.COM

Tzatziki, czyli specjał kuchni greckiej łatwo kupić w gotowych pojemniczkach, ale lepszy smak i wartości odżywcze ma sos tzatziki przygotowany w domu. Świeże ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odlej sok. Ogórki połącz w misce z jogurtem greckim oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, posiekanymi ziołami oraz solą. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw szczyptą soli. Sos przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.

/ 6Owocowy chutney

Obraz
© 123RF.COM

Chutney to gęsty sos bardzo popularny w indyjskiej kuchni. Przyrządza się go z warzyw i owoców z dodatkiem rodzynek, przypraw oraz octu. Może być w wersji słodkiej lub wytrawnej. Lekko pikantny chutney żurawinowy będzie doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs. Suszone żurawiny wrzuć do garnka o grubym dnie, podlej wodą i duś pod przykryciem, aż zmiękną. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko, rodzynki, skórkę otartą z cytryny, ocet winny, sól, pieprz, cukier oraz posiekaną papryczkę chili. Podgrzewaj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Wymieszaj dokładnie, rozlej do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez ok. 10 minut.

/ 6Amerykański specjał

Obraz
© 123RF.COM

Świetnym uzupełnieniem grillowanych potraw z wieprzowiny, wołowiny czy kurczaka może być klasyczny amerykański sos barbecue. Jest słodki, gęsty, ma czerwonawy kolor i pachnie wędzonym dymem. Przygotowany samodzielnie będzie o wiele lepszy niż jego sklepowy odpowiednik. Bazą jest sos pomidorowy, czosnek i sól. Słodyczy nadaje brązowy cukier lub miód. Do tego ocet lub sok z cytryny, odrobina tabasco i inne dodatki takie jak whisky, suszone śliwki, przyprawy.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca