Rozpalanie grilla benzyną albo plastikiem
To jedna z pierwszych czynności, za które musimy się zabrać, jeśli marzy nam się pieczona kiełbaska. Grilla nie można jednak rozpalać byle czym. Nie wolno używać do tego benzyny czy żadnych olejów, które zawierają substancje szkodliwe dla zdrowia. Równie niebezpiecznie mogą być plastiki czy zadrukowany papier użyte jako podpałka. Najlepiej skorzystać z podpałki do grilla na bazie parafiny - wystarczy polać nią węgiel i podpalić. Z kolei stałe podpałki produkuje się ze spreparowanych płyt paździerzowych. Jeśli nie mamy podpałki, można ewentualnie sięgnąć po niezadrukowane kartki albo suche drewno liściaste. W tradycyjnych grillach pali się węglem drzewnym - węgielki długo się żarzą i utrzymują odpowiednią temperaturę.
Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz? Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz?