Oliwa z oliwek
Niekwestionowana królowa kuchni śródziemnomorskiej. Oliwa (zwłaszcza uzyskiwana z pierwszego tłoczenia na zimno, określana jako „extra virgin”) zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, a sałatkom, potrawom z ryżem czy makaronem lub owocom morza nadaje niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Problem w tym, że jest ona jednocześnie najczęściej fałszowanym produktem spożywczym w Unii Europejskiej. Na rynku nie brakuje oliwy sprzedawanej jako „extra virgin”, która w rzeczywistości stanowi mieszankę rozmaitych olejów roślinnych, np. słonecznikowego.
Dlatego kupując ten produkt warto czytać etykietę. Zgodnie z przepisami unijnymi musi zawierać formułkę „najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych”. Należy też szukać informacji o kraju producenta i kraju pochodzenia oliwy.