Barszcz czerwony
- Bez względu na to czy zaserwujemy go z warzywami czy jako czysty płyn, barszcz czerwony ma wiele cennych właściwości. Działa rozgrzewająco i ma silne działanie prozdrowotne.
Głównym bohaterem zupy jest oczywiście burak. To niepozorne warzywo ma wysoką zawartość betacyjanów, czyli flawonoidów, które są naturalnymi antyoksydantami. Wykazuje również właściwości bakteriobójcze. Buraki są także bogate w kwas foliowy, dzięki czemu barszcz działa krwiotwórczo i zapobiega anemii. Zupy z tych warzywa polecane są szczególnie zimą, gdyż łagodzą i wspomagają leczenie chorób układu oddechowego.
Danie to można serwować na wiele sposobów - z warzywami lub bez. Podobnie jak rosół warto podawać je w kubku jako dodatek do propozycji obiadowych. W tej postaci jest bardzo dietetyczny, a dostarcza organizmowi wielu cennych składników.
AD/mp/WP Kuchnia