Pozornie zdrowy cukier
W ostatnich latach na cenzurowanym znalazł się cukier, stąd usilnie poszukujemy jego zdrowszych zamienników. Efektem jest wzrost spożycia cukru brązowego i trzcinowego, produktów, które jednak – wbrew obiegowej opinii – wcale nie stanowią znacznie zdrowszej alternatywy. Pierwszy z nich, podobnie jak biały odpowiednik, wytwarzany jest z buraka cukrowego, tylko w procesie produkcji dodaje się do niego melasę. Nie zmienia to faktu, że ponad 99 proc. składu stanowi sacharoza, która zwiększa ryzyko próchnicy, otyłości czy chorób układu krążenia. Trochę zdrowszy jest cukier trzcinowy, ponieważ zawiera więcej cennych składników mineralnych, ale jednocześnie posiada wyższy indeks glikemiczny, wyzwalając szybsze uczucie głodu. Tradycyjny cukier coraz częściej zastępujemy mocno promowanym syropem z agawy, który uchodzi za znacznie zdrowszy, bo nie dostarcza sacharozy. Problem w tym, że stanowi bogate źródło fruktozy (takiej koncentracji tego cukru prostego nie ma w żadnym owocu), zwiększającej zagrożenie otyłością oraz przyczyniającej się do powstania insulinooporności tkanek i znacząco podwyższającej ryzyko cukrzycy. W przetwarzającym fruktozę organizmie rośnie też produkcja trójglicerydów, które przyspieszają rozwój miażdżycy i innych chorób układu krążenia.