Gotowe dania z torebki
Czyli wszelkie zupy instant, zupki chińskie czy potrawy do zalania gorącą wodą. Są naszpikowane chemią - jedząc je, pochłaniasz m.in. barwniki, konserwanty, zagęszczacze, emulgatory, stabilizatory, gumy spożywcze, ulepszacze czy substancje słodzące. Badania, przeprowadzone przez Consensus Action on Salt and Health (USA) potwierdziły, że jedna zupka chińska zawiera więcej soli niż znajduje się jej w paczce chipsów. A zbyt duża ilość soli przyczynia się do nadciśnienia tętniczego, które może mieć groźne konsekwencje w postaci m.in. udaru mózgu czy chorób serca. Sól zaburza również funkcjonowanie nerek. Jeżeli danie z torebki dodatkowo zawiera makaron, możemy mieć pewność, że znajdzie się w nim m.in. węglan sodu, potasu, fosforan trisodowy czy guma celulozowa.
Ewa Podsiadły-Natorska