Knedle serowe z morelkami
*Składniki: *1 kg miękkiego twarogu tłustego lub półtłustego, ok. 4 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1/4 łyżeczki soli, ok. 1 kg małych, dojrzałych moreli (ok. 30 szt), cukier w kostkach (tyle sztuk ile moreli), 2 płaskie łyżki bułki tartej, ok. 50 g masła.
Przygotowanie: twaróg rozetrzeć widelcem lub zmielić. Wbić jajka, dodać sól i 3/4 mąki, wyrobić, jeśli trzeba dosypać resztę mąki - masa ma być taka, jak na leniwe pierogi i ilość mąki zależy od wilgotności sera i wielkości jaj. Morele umyć, każdą przekroić wzdłuż, ale nie do końca, wyjąć pestkę a na jej miejsce, między dwie połówki owocu, włożyć kostkę cukru, zamknąć. Ponieważ ciasto jest dość klejące maczać ręce w zimnej wodzie, nabierać porcje ciasta (ok. czubatej łyżki) rozpłaszczać na dłoni, włożyć w nie morelę i dokładnie zalepić owoc ze wszystkich stron formując kulę. Wkładać delikatnie do osolonego wrzątku a kiedy woda znów zawrze zmniejszyć ogień i gotować ok. 15min. Wyjmować na talerz, polać bułeczką zrumienioną na suchej patelni z dodatkiem masła. Można podać ze śmietaną.