Zapiekanka chlebowa z piwem
Składniki: 300 ml jasnego piwa, ok. 200 g pokrojonego w kostkę ciemnego chleba z pełnego przemiału, 1 średni kalafior, 150 g startego sera żółtego (np. cheddar), 3 jajka, 1 łyżeczka musztardy, ok. 2 łyżki masła klarowanego, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie: Piwo otwieramy i przelewamy do naczynia, aby zwietrzało. Kostki chleba przekładamy na blachę i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Kalafiora wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na ok. 3 minuty, a następnie odcedzamy i wrzucamy na rozgrzane masło. Do podsmażonego kalafiora dodajemy grzanki, mieszamy i przekładamy na natłuszczoną blachę lub naczynie żaroodporne. Jajka ucieramy z kolendrą, solą, pieprzem i musztardą. Wlewamy piwo i mieszamy, a następnie polewamy kalafiora z grzankami. Całość posypujemy żółtym serem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.