Napój o wyjątkowych właściwościach, który pokochał świat
Złocisty napój towarzyszy człowiekowi od początku cywilizacji. Polska jest w światowej czołówce zarówno pod względem produkcji jak i konsumpcji piwa. Produkt ten łatwo wykorzystać w kuchni - podkręcając smak naleśników czy robiąc pysznego kurczaka. Zobaczcie na wideo poniżej, ile litrów rocznie wypija statystyczny Polak i jak w starożytności karano "chrzczenie" piwa. W dalszej części galerii 4 pyszne przepisy z dodatkiem piwa.
Kurczak grillowany na piwie
Składniki: 1,5 kg kurczaka (w całości), olej, słodka i ostra papryka w proszku, 4 ząbki czosnku, sól i pieprz, piwo jasne pełne, majeranek, curry (opcjonalnie).
Przygotowanie: kurczaka natrzyj "marynatą" z 3-4 łyżek oleju oleju, papryki, soli, pieprzu, majeranku i wyciśniętego czosnku (proporcje według upodobań). Mięso odstaw na kilka godzin lub na całą noc. Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni, kurczaka "nabij" na butelkę lub niewielki słoik (np. po dżemie), który wcześniej napełnij do połowy piwem. Tak "nafaszerowanego" ptaka włóż do piekarnika i piec ok. godziny w termoobiegu, co jakiś czas polewając pozostałym piwem i tym, co skapnie na blachę podczas pieczenia. Możesz go także przygotować w grillu z pokrywą. Podawaj z frytkami i sałatką.
Dorsz w cieście piwnym
Składniki: 800 g filetu z dorsza, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki suszonej pietruszki, 3 jajka, 0,5 l piwa, 2 szklanki mąki.
Przygotowanie: przygotuj gęste ciasto piwne z mąki, jajek, piwa oraz przypraw. Pokrój dorsza na 5-centymetrowe kawałki. Maczaj rybę w mące, a następnie w cieście, i smaż na głębokim oleju przez około 10 minut.
Zupa piwna
Składniki: 1,5 l jasnego piwa, 30 g masła, 20 g mąki, 4 żółtka, 100 g przecieru z jabłek gotowanych, goździki, cynamon, 5 łyżek płynnego miodu, starta skórka z cytryny, grzanki.
Przygotowanie: do rozgrzanego masła dodaj mąkę i wymieszaj. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dopraw cynamonem, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Dodaj też miód i goździki. Podsmaż chwilę i wlej powoli piwo, szybko mieszając. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Utrzyj żółtka z przecierem z jabłek. Połącz z niewielką ilością gorącego piwa i dodaj do garnka. Gotuj w kąpieli wodnej. Wstaw wszystko do większego naczynia z gorącą wodą i ubijaj około 5 minut. Zupę piwną podawaj z grzankami zaraz po przygotowaniu.
Zapiekanka chlebowa z piwem
Składniki: 300 ml jasnego piwa, ok. 200 g pokrojonego w kostkę ciemnego chleba z pełnego przemiału, 1 średni kalafior, 150 g startego sera żółtego (np. cheddar), 3 jajka, 1 łyżeczka musztardy, ok. 2 łyżki masła klarowanego, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie: Piwo otwieramy i przelewamy do naczynia, aby zwietrzało. Kostki chleba przekładamy na blachę i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Kalafiora wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na ok. 3 minuty, a następnie odcedzamy i wrzucamy na rozgrzane masło. Do podsmażonego kalafiora dodajemy grzanki, mieszamy i przekładamy na natłuszczoną blachę lub naczynie żaroodporne. Jajka ucieramy z kolendrą, solą, pieprzem i musztardą. Wlewamy piwo i mieszamy, a następnie polewamy kalafiora z grzankami. Całość posypujemy żółtym serem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.