Kurczak grillowany na piwie
Składniki: 1,5 kg kurczaka (w całości), olej, słodka i ostra papryka w proszku, 4 ząbki czosnku, sól i pieprz, piwo jasne pełne, majeranek, curry (opcjonalnie).
Przygotowanie: kurczaka natrzyj "marynatą" z 3-4 łyżek oleju oleju, papryki, soli, pieprzu, majeranku i wyciśniętego czosnku (proporcje według upodobań). Mięso odstaw na kilka godzin lub na całą noc. Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni, kurczaka "nabij" na butelkę lub niewielki słoik (np. po dżemie), który wcześniej napełnij do połowy piwem. Tak "nafaszerowanego" ptaka włóż do piekarnika i piec ok. godziny w termoobiegu, co jakiś czas polewając pozostałym piwem i tym, co skapnie na blachę podczas pieczenia. Możesz go także przygotować w grillu z pokrywą. Podawaj z frytkami i sałatką.