Misiowe ciasteczka
A to propozycja do pieczenia całą rodziną. Misie przechowywanie w próżniowym pojemniku smakują pysznie przez kilka dni.
Składniki: 400 g mąki pszennej, 200 g masła, 150 g cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 2 płaskie łyżki kakao, 1 łyżka mleka, czekoladowe kuleczki do dekoracji.
Przygotowanie: mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło i utrzeć całość na ciasto. Podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao i mleko. Uformować dwie kule i włożyć je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto ciemne i wykroić z niego okręgi szklanką (głowy misiów), następnie rozwałkować ciasto jasne i wykroić okręgi np. kieliszkiem, aby były mniejsze (buźki). Z części ciasta zrobić kulki i dokleić je jako uszy. Za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić dziurki (oczka), w które po upieczeniu włożyć należy czekoladę. Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni przez ok 10-12 minut.