Międzynarodowy Dzień Misia - pyszne i urocze przysmaki

25 listopada obchodzimy święto wszystkich pluszowych misiów i z tej okazji warto przygotować tematyczne przekąski.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Naleśnikowy tort czekoladowy

Obraz
© Shutterstock.com

25 listopada obchodzimy święto wszystkich pluszowych misiów i z tej okazji warto przygotować tematyczne przekąski.

Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki gryczanej, 2 szklanki mleka 3,2%, 1/2 szklanki wody gazowanej, 2 jajka, 2 szczypty soli, 1 łyżka cukru, 50 ml oleju, tabliczka czekolady, 1 okrągły biszkopt, 3 łyżki bitej śmietany, 3 czekoladowe kuleczki do dekoracji.

Przygotowanie: składniki na naleśniki połączyć na gładką, gęstą masę, następnie usmażyć na niewielkiej patelni 6 grubych placków, uważając, aby przy przewracaniu się nie połamały. Ułożone jeden na drugim smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Gdy lekko przestygnie, dodajemy bitą śmietanę i czekoladowe kulki jako buzię misia. Z orzechów nerkowca można zrobić uszka.

/ 6Tost-miś

Obraz
© Shutterstock.com

Prosta i pyszna propozycja na śniadanie. Kwadratowy tost po podpieczeniu wystarczy posmarować miodem lub masłem orzechowym, a następnie dodać 3 plasterki banana tworząc buzię i uszka oraz 3 borówki amerykańskie, które kolejno stworzą oczy i nosek misia.

/ 6Kawa z misiem

Obraz
© Shutterstock.com

Zwykła kawa z mlekiem w Dniu Pluszowego Misia może zamienić się w małe dzieło sztuki. Sekretem baristów w najlepszych kawiarniach jest dobrze spienione mleko 3,2%. Powoli wlewane do gorącej kawy może przybrać fantazyjne formy. Całość dekorujemy jadalnym pisakiem według własnej inwencji twórczej.

/ 6Racuszki dla misia

Obraz
© Shutterstock.com

Klasyczne placki nie muszą być nudne. Odpowiednio przycięte owoce stworzą postać wesołego misia, którego z przyjemnością spałaszuje niejedno dziecko. To sprytny sposób, jak przemycić do diety najmłodszych dzienną dawkę witamin.

/ 6Miś po japońsku

Obraz
© Shutterstock.com

A co powiecie na danie obiadowe z misiem w roli głównej? Warto zainspirować się pomysłami Japończyków na komponowanie bajecznych lunchboxów. Dobrze formujący się ryż do sushi i odpowiednio przycięte nori mogą stworzyć pysznego misia.

/ 6Misiowe ciasteczka

Obraz
© Shutterstock.com

A to propozycja do pieczenia całą rodziną. Misie przechowywanie w próżniowym pojemniku smakują pysznie przez kilka dni.

Składniki: 400 g mąki pszennej, 200 g masła, 150 g cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 2 płaskie łyżki kakao, 1 łyżka mleka, czekoladowe kuleczki do dekoracji.

Przygotowanie: mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło i utrzeć całość na ciasto. Podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao i mleko. Uformować dwie kule i włożyć je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto ciemne i wykroić z niego okręgi szklanką (głowy misiów), następnie rozwałkować ciasto jasne i wykroić okręgi np. kieliszkiem, aby były mniejsze (buźki). Z części ciasta zrobić kulki i dokleić je jako uszy. Za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić dziurki (oczka), w które po upieczeniu włożyć należy czekoladę. Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni przez ok 10-12 minut.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce