Międzynarodowy Dzień Misia - pyszne i urocze przysmaki

25 listopada obchodzimy święto wszystkich pluszowych misiów i z tej okazji warto przygotować tematyczne przekąski.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Naleśnikowy tort czekoladowy

Obraz
© Shutterstock.com

25 listopada obchodzimy święto wszystkich pluszowych misiów i z tej okazji warto przygotować tematyczne przekąski.

Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki gryczanej, 2 szklanki mleka 3,2%, 1/2 szklanki wody gazowanej, 2 jajka, 2 szczypty soli, 1 łyżka cukru, 50 ml oleju, tabliczka czekolady, 1 okrągły biszkopt, 3 łyżki bitej śmietany, 3 czekoladowe kuleczki do dekoracji.

Przygotowanie: składniki na naleśniki połączyć na gładką, gęstą masę, następnie usmażyć na niewielkiej patelni 6 grubych placków, uważając, aby przy przewracaniu się nie połamały. Ułożone jeden na drugim smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Gdy lekko przestygnie, dodajemy bitą śmietanę i czekoladowe kulki jako buzię misia. Z orzechów nerkowca można zrobić uszka.

/ 6Tost-miś

Obraz
© Shutterstock.com

Prosta i pyszna propozycja na śniadanie. Kwadratowy tost po podpieczeniu wystarczy posmarować miodem lub masłem orzechowym, a następnie dodać 3 plasterki banana tworząc buzię i uszka oraz 3 borówki amerykańskie, które kolejno stworzą oczy i nosek misia.

/ 6Kawa z misiem

Obraz
© Shutterstock.com

Zwykła kawa z mlekiem w Dniu Pluszowego Misia może zamienić się w małe dzieło sztuki. Sekretem baristów w najlepszych kawiarniach jest dobrze spienione mleko 3,2%. Powoli wlewane do gorącej kawy może przybrać fantazyjne formy. Całość dekorujemy jadalnym pisakiem według własnej inwencji twórczej.

/ 6Racuszki dla misia

Obraz
© Shutterstock.com

Klasyczne placki nie muszą być nudne. Odpowiednio przycięte owoce stworzą postać wesołego misia, którego z przyjemnością spałaszuje niejedno dziecko. To sprytny sposób, jak przemycić do diety najmłodszych dzienną dawkę witamin.

/ 6Miś po japońsku

Obraz
© Shutterstock.com

A co powiecie na danie obiadowe z misiem w roli głównej? Warto zainspirować się pomysłami Japończyków na komponowanie bajecznych lunchboxów. Dobrze formujący się ryż do sushi i odpowiednio przycięte nori mogą stworzyć pysznego misia.

/ 6Misiowe ciasteczka

Obraz
© Shutterstock.com

A to propozycja do pieczenia całą rodziną. Misie przechowywanie w próżniowym pojemniku smakują pysznie przez kilka dni.

Składniki: 400 g mąki pszennej, 200 g masła, 150 g cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 2 płaskie łyżki kakao, 1 łyżka mleka, czekoladowe kuleczki do dekoracji.

Przygotowanie: mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło i utrzeć całość na ciasto. Podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao i mleko. Uformować dwie kule i włożyć je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto ciemne i wykroić z niego okręgi szklanką (głowy misiów), następnie rozwałkować ciasto jasne i wykroić okręgi np. kieliszkiem, aby były mniejsze (buźki). Z części ciasta zrobić kulki i dokleić je jako uszy. Za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić dziurki (oczka), w które po upieczeniu włożyć należy czekoladę. Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni przez ok 10-12 minut.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany