Międzynarodowy Dzień Misia - pyszne i urocze przysmaki
Naleśnikowy tort czekoladowy
25 listopada obchodzimy święto wszystkich pluszowych misiów i z tej okazji warto przygotować tematyczne przekąski.
25 listopada obchodzimy święto wszystkich pluszowych misiów i z tej okazji warto przygotować tematyczne przekąski.
Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki gryczanej, 2 szklanki mleka 3,2%, 1/2 szklanki wody gazowanej, 2 jajka, 2 szczypty soli, 1 łyżka cukru, 50 ml oleju, tabliczka czekolady, 1 okrągły biszkopt, 3 łyżki bitej śmietany, 3 czekoladowe kuleczki do dekoracji.
Przygotowanie: składniki na naleśniki połączyć na gładką, gęstą masę, następnie usmażyć na niewielkiej patelni 6 grubych placków, uważając, aby przy przewracaniu się nie połamały. Ułożone jeden na drugim smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Gdy lekko przestygnie, dodajemy bitą śmietanę i czekoladowe kulki jako buzię misia. Z orzechów nerkowca można zrobić uszka.