Teflon
Od lat trwa spór na temat wpływu teflonu na zdrowie człowieka. Dotychczas nie potwierdzono w 100 procentach szkodliwości teflonowych powłok. Gdyby zagrażały one życiu i zdrowiu ludzi, na pewno nie byłby dopuszczone do sprzedaży. Teflonowe patelnie są wygodne w użyciu, łatwo się je myje, a smażone na nich potrawy nie przypalają się i nie przywierają. Problem pojawia się jednak, gdy powłoka teflonowa ulegnie uszkodzeniu. Drobinki teflonu z zarysowanej powierzchni przedostają się wówczas do potraw. Natomiast podczas używania zniszczonej patelni, uwalniają się toksyczne związki fluoru, które zwiększają ryzyko chorób nowotworowych, zawałów serca, udarów, a także obniżają odporność organizmu. Dlatego takie naczynia należy jak najszybciej wyrzucić. W trosce o swoje zdrowie lepiej dmuchać na zimne i zamiast patelni teflonowych wybierać te z powłoką ceramiczną, ze stali nierdzewnej lub tradycyjne – żeliwne.