Źródło zdrowia
Pestki dyni są niedocenianą przekąską. Kto odkryje ich moc i smak, na pewno będzie po nie sięgał systematycznie. Bogactwo cynku to jedna z wielu zalet tych niepozornych pestek. Obfitują one również w mangan, magnez, fosfor, miedź i żelazo. Zawierają sporo białka i błonnika. Są źródłem silnego przeciwutleniacza – alfa-tokoferol, który zwalcza szkodliwe wolne rodniki, opóźnia starzenie się organizmu i nie dopuszcza do rozwoju groźnych chorób (w tym także nowotworów). Pestki dyni to też bardzo dobre źródło cennych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin z grupy B.
Według Światowej Organizacji Zdrowia najlepiej jeść pestki bez łupinki – wtedy obecne w nich cenne składniki są najlepiej przyswajalne. Można także sięgnąć po nietypową formę pestek dyni, czyli kremowe, aksamitne, zdrowe masło. To doskonała alternatywa dla osób, które nie mogą się przekonać do podjadania pestek dyni.