Robimy masło w domu
W bardzo prosty sposób masło możemy przygotować w domu. Potrzebujemy do tego tłustej śmietany (min. 30 proc.). Śmietanę wlej do wysokiego naczynia, dodaj szczyptę soli i miksuj przez minutę na średnich obrotach. Potem zwiększ obroty. Nie przerywaj miksowania, aż do momentu, gdy zauważysz, że ze śmietanki wydzielił się zwarty tłuszcz i wodnista maślanka. Oczyść masło z resztek maślanki, przecedzając je przez sitko wyłożone gazą. Odciśnij masło, a maślankę, która jest produktem ubocznym, możesz wykorzystać do wypieków lub po prostu wypić. Teraz do mniejszego naczynia wlej ½ l wody i włóż do niej grudkę masła i ugniataj ją dłońmi, aby pozbyć się resztek maślanki. Następnie włóż masło do niewielkiej miseczki lub uformuj je w dowolny kształt (jeżeli masło jest zbyt miękkie, zrób to przy pomocy folii spożywczej) i włóż do lodówki. Takie domowe masło najlepiej spożyć w ciągu 4–5 dni.