Beza z malinami
Składniki na małą formę: 5 białek z dużych jaj, kopiasta szklanka cukru pudru, 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki, łyżeczka octu, 500 ml śmietany 36%, pół szklanki cukru pudru, laska wanilii, szklanka malin.
Przygotowanie: białka ubić ze szczyptą soli. Do sztywnych białej stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie do puszystej masy dodać ocet i mąkę, dokładnie wymieszać. Pianę wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec chwilę w 180 stopniach C, następnie pół godziny w 160 stopniach. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni C i piec jeszcze 20 minut. Po tym czasie przez dwie godziny suszyć bezę w wyłączonym piekarniku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wydrążonym środkiem z laski wanilii. Nałożyć na gotową bezę. Całość udekorować owocami i podawać.