Nalewka owocowa
Potrzebny nam będzie kilogram letnich owoców - truskawek, wiśni, czereśni, poziomek, a także pół litra spirytusu, 20 dag cukru i pół szklanki rumu. Owoce przebrać, opłukać, obrać z szypułek, usunąć pestki. Rozdrobnić i zalać spirytusem, wsypać cukier, wlać do gąsiorka i odstawić na pięć tygodni. Przecedzić przez lejek z watą, połączyć z rumem, przelać do butelek. Zakorkować, przenieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia, pozostawić na kilka miesięcy. Ze względu na różnorodność owoców to bardzo zdrowa nalewka. Truskawka pełna jest witaminy C, PP, pektyn, fosforu i wapnia. Wiśnie zawierają witaminy z grupy B, K, C, kwas foliowy, miedź i żelazo. Z kolei w czereśniach znajduje się potas, który dobroczynnie wpływa na serce, stawy oraz nerki. W czereśniach obecne są też witaminy z grupy B oraz witamina A i C. Dla zdrowia, profilaktycznie, najlepiej pić łyżkę stołową nalewki dziennie.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl
Korzystałam głównie z:
?Nalewki zdrowotne?, Jan Rogala, wyd. Baobab, Warszawa 2003/2007