Kutia - ziarna pszenicy z makiem, rodzynkami i migdałami
Kutię podaje się na zimno przyozdobioną bakaliami. Można także wkruszyć do niej kruche ciastka, ale nie jest to konieczne.
Pszenicę oczyścić, zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (3-4 godziny). Znów odcedzić. Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i aromatem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku. Można też śmietankę wymieszać z kutią jeszcze przed włożeniem do lodówki.
Przepis dodał użytkownik pst
Podziel się opinią
Komentarze