Desery
Jednym z popularniejszych deserów jest baklawa, która cieszy się ogromną popularnością we wszystkich kuchniach Bliskiego Wschodu. W Libanie baklava przygotowywana jest z warstwowego ciasta filo, wypełnianego orzechami (pistacjami, włoskimi, nerkowca, piniowymi i migdałami) i nasączonego syropem Atir – przygotowanym z wody różanej, wody z kwiatów pomarańczy, cukru i wody. Ciasto cięte jest w małe, trójkątne i kwadratowe kawałki, czas w kawałki o kształcie diamentów. Libańskie miasto Tripoli słynie z przygotowywania baklavy. Niektóre specjały przygotowuje się na wyjątkowe okazje, np. meghli – ryżowy pudding z orzechami i przyprawami, który podaje się po narodzinach dziecka. Co ciekawe, w Libanie używa się masła w większości do przyrządzania ciast i deserów. Po posiłkach najczęściej popija się kawę w mini filiżankach, przeważnie mocną, gęstą, z dodatkiem kardamonu lub cynamonu.